Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Blatska Korčulanka kvalitetom je i cijenom ekvivalent jako dobrim beljskim i iločkim graševinama s navojnim čepom

blato-korculanka

Kad smo krajem lipnja sjeli za bar šarmantnog Valamarova hotela Places u Starigradu na Hvaru, pitali smo barmena koja bijela vina toči na čaše. Susretljivi je barmen nabrojao nekoliko imena, uključujući Korčulanku, brend za koji dotad nismo čuli.

Vino je bilo okej ali ne mnogo više od toga; plus 33, bazen, borovi i more tražili su koktele ili pjenušce. Tri i pol mjeseca kasnije, početkom jeseni, kod kuće smo u miru ponovno probali Korčulanku. Uvjerili smo se da je Sandi Paris, bivši višestruki sommelierski šampion i Valamarov glavni wine buyer, ponovno bio u pravu.

Korčulanka nam se svidjela zbog lijepih, toplih, baš južnjačkih voćnih aroma (citrusi, smokve, smokvin list) ali i zbog svježine i čistoće, prilično netipične za dalmatinska bijela vina koja koštaju pet eura ili manje.

Korčulanka se proizvodi od autohtonih dalmatinskih sorti. Riječ je o cetinki, blatskoj zlatarici i bijeloj bratkovini. Korčulanka dolazi iz velike korčulanske vinarije Blato 1902. koja zadnjih godina postaje kvalitativno sve ambicioznija, o čemu najbolje svjedoče njeni pošipi.

Korčulanka je vjerojatno jedino dalmatinsko bijelo vino koje košta tridesetak kuna, a može konkurirati dugogodišnjim šampionima hrvatskih supermarketa, beljskoj i iločkoj graševini u buteljama s navojnim čepom.

Korčulanka, koja se jako fino pije uz slane srdele, inćune, sireve, fritto misto, lignje ali i raznovrsne salate, pokazuje da se u Dalmaciji može proizvesti dobro, zanimljivo i originalno bijelo vino koje je široko dostupno cijenom i količinama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.