Ovogodišnje, deveto izdanje međunarodnog Festivala Taste the Mediterranean održat će se u Splitu. Taste The Mediterranean okuplja svjetske i hrvatske chefove Michelinovih restorana i dobitnike Gault&Millau toka. U splitskim restoranima Dvor, Kadena, Kinoteka, Hotel Park, Zora bila i Zrno Soli, gostovat će chefovi iz sedam zemalja koji će zajedno s hrvatskim chefovima priređivati šestosljedne gala večere, a Noštromo će za jednu večeru cijeli splitsku Ribarnicu pretvoriti u restoran.
Po prvi put u vrijeme festivala održat će se i “Noći splitskih restorana”, u kooj će 15 restorana petak i subotu 8. i 9. listopada imati poseban mediteranski meni od tri slijeda i promotivne cijene vina. U manifestaciji sudjeluju restorani Atlantida, Bajamonti, Brasserie on 7, Bokeria, Corto Maltese, Dujkin dvor, Fantažija, Konoba Fetivi, Konoba Marul, Mazgoon, Laganini, Pandora Greenbox, Portofino, Sidi bar i Šug.
Središnje mjesto Festivala Taste the Mediterranean bit će atyraktivni Briig Boutique hotel na Bačvicama, gdje će se u četvrtak 7. listopada održati panel Ugostiteljstvo za vrijeme i nakon COVID-a u kojem sudjeluju chefica zagrebačkog Tača Vesna Miletić, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak, chef Ippei Uemura, restorater Ivo Vrdoljak i Filip Verbanac, direktor Odjela za jaka alkoholna pića, kavu i ugostiteljstvo Coca-Cole HBC za poslovnu jedinicu Adria.
Panel Zero waste u petak će biti posvećen upravljanju otpadom u ugostiteljstvu i hotelijerstvu i vodit će ga Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF-a Adria, chef Lionel Levy, predsjednik francuske udruge Gourméditerranée, generalni direktor lošinjskog hotela Bellevue Francesco Pantalone i Suzana Musa, direktorica tvrtke Veneficus.
U Briigu će se održavati i masterclassovi, večere i radionice za učenike privatne ugostiteljske škole Oliva Allegra, visoke poslovne škole Aspira te srednje škole Jure Kaštelan u Omišu i show cooking eventi. Coca Colina akademija Raise the Bar koja je školovala već nekoliko generacija barmena i voditelja restorana i barova, mladim će talentima predstaviti mogućnosti kvalitetnog profesionalnog školovanja i Raise the Bar stipendiju za usavršavanje u prestižnim svjetskim kulinarskim školama. Taj će program predstaviti voditelj edukacije Raise The Bara Kruno Rozić. Svoja će iskustva sa školovanje u međunarodnim institucijama i restoranima podijeliti i splitska slastičarka Tea Mamut, chefica Nikolina Putica . Tonči Drlje iz Aspire i chef riječkog Neba Deni Srdoč, prvi hrvatski chef koji je dobio Michelinovu zvjezdicu u dva restorana.
Zemlja partner Festivala Taste The Mediterranean drugu godinu zaredom je Španjolska koja će u Splitu predstaviti svoje delikatesne proizvode, vina i maslinova ulja. Chefica Maria Jimenez Latorre i chef Goran Šikić prezentirat će španjolske gastro proizvode na gala večeri uhotelu Briig. Tasting španjolskih maslinovih ulja vodit će dr. Mirella Žanetić.
Dio festivala održat će se i u okolici Splita, sudionici će obići Omiš, kanjona rijeke Cetine, Radmanove minice i Arsan Tasting House u Omišu. Splitska restoranska scena ove je godine procvjetala i važno je da koristi svaku priliku za promociju nove kvalitete.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.