Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rovinjski Blu u samo je dva mjeseca bitno napredovao. A već je bio prilično dobar

blu-g

Svakodnevni rad kuhare čini boljima. Oni automatski čine restoran boljima. Ekipa rovinjskog Blua predvođena chefovima Rokom Nikolićem i Markom Aćimovićem cijelo je ljeto radila pod visokim pritiskom, s vrlo mnogo gostiju. Budući da je riječ o mladim ljudima, pritisak i dugi sati u kuhinji nisu ih umorili, nego su ih doslovno ojačali i unaprijedili njihov odnos prema kuhanju.

blu-stol
blu-kruh

Kad smo u Blu jeli prije malo više od dva mjeseca, hrana nas je ugodno iznenadila. Sva su jela bila ukusna, razigrana, lijepo prezentirana: predjelo od škanpa bilo je odlično. No, srpanjski Blu, koji je nudio riblje, mesne i vegetarijanske degustacijske menije, zadržavao se u okviru ambicioznije bistronomije. Dva mjeseca kasnije Blu se pomaknuo prema višim žanrovima.

blu-couvert

Blu u zadnjem dijelu sezone nudi samo jedan meni, pod imenom Borrowed Heritage: radi se, dakle, o modernim verzijama pojedinih tradicijskih jela, plus nekoliko originalnih recepata.

Prvo hladno predjelo, krema od cikle sa šumskim ribizom, kravljim sirom, čajem od divljeg šipka i ukiseljenom ciklom, primjer je uzorno balansiranog preplitanja niza jakih i naglašeno svježih okusa. Da ima neki izraženiji hrskavi illi barem čvršći, teksturalno različit element, Bluova bi se cikla približila ozbiljnom fine diningu.

blu-cikla
Cikla, divlji šipak, šumski ribiz

Terina od jezika modernistička je, elegantna i lijepa interpretacija šalamaštanog jezika, narodnog jela iz Imotskog, pripremljena od istarskog, boškarinova mesa. Jezik se preša četiri dana, pa se servira uz majonezu od koromača, kajmak od koromača, celer, jabuke, korabice i ukiseljenu gorušicu. Ovo se jelo svojom kompleksnošću i izgledom također približava pravom fine diningu.

Šalamaštani jezik boškarina, majoneza i kajmak od koromača, ukiseljena gorušica

I druga su jela bila veoma ukusna, osobito tagliolini s lisičarkama, kojima je posebni dodir dao papar s narančinom korom. Otvoreni raviol punjen žgvacetom od pilećih iznutrica hrabro je, a istodobno trendovsko jelo, koje je tehnički besprijekorno skuhano. Zbog neodoljive selekcije kruha i focaccia nismo imali snage za desert. Probali smo ipak predesert, lagani sorbetto od smokava pun eksplozivnih, sunčanih kasnoljetnih okusa.

blu-tagliolini
Tagliolini s lisičarkama

Uz odličan ručak u ljetnom ugođaju na nekih plus trideset, pili smo Pol Roger iz 2013. godine, provansalski rose St. Marguerite iz 2020. i chardonnay Le Chiffre iz 2019.

Blu, smješten par metara od mora s pogledom na pučinu i Rovinj, definitivno spada u užu grupu vodećih rovinjskih restorana. Šteta je što se zatvaraju za nekoliko dana. Otvorit će negdje početkom travnja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.