Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KUHINJE SVIJETA Konzum je lansirao novi celebrity kulinarski show na YouTubeu. Pogledali smo prve epizode

Postaju li veliki trgovački lanci konkurencija televizijskim gastro programima? Dok na najgledanijim hrvatskim TV kanalima pratimo domaće verzije franšiziranih kulinarskih natjecanja, trgovački lanci na internetu razvijaju vlastite niše kulinarskih emisija.

Dosadašnji su takvi serijali bili ciljana kombinacija promocije brendova koje lanci prodaju i promocije samih trgovačkih lanaca, kroz neki oblik društvenog angažmana. Konzum, međutim, sa svojim novim showom Kuhinje svijeta radi nešto posve drugačije.  

Nedavno lansirane Kuhinje svijeta su zabavni celebrity kulinarski show na YouTubeu. Koncept je jednostavan, u svakoj epizodi gostuje jedan hrvatski celebrity koji kuha tipično jelo jedne svjetske kuhinje. Ideja je ljude koje stotine tisuća fanova svakodnevno prate u njihovom elementu, izbaciti iz zone komfora i suočiti s njima nepoznatim tehnikama i namirnicama.  

Tako u prvoj epizodi travel bloger Kristijan Iličić radi japanske springrollse i sushi, u drugoj Ella Dvornik kuha tingul (jer i dalmatinska kuhinja je kuhinja svijeta), komičar Mirsad Kadić po istom principu peče pitu zeljanicu, dok Maja Šuput doznaje da će pripremati tacose s piletinom na tradicionalni meksički način, što komentira u stilu Paris Hilton, “da pokažemo ljudima kako se s minimalno znanja može nešto napraviti.” To malo kasnije i demonstrira, kad unatoč pokušaju da prereže avokado popreko kako ga ne reže nitko u Meksiku a ni na svijetu, uspije napraviti guacamole.

konzum-maja-suput-tacos

Kuhinje svijeta je prije svega zabavni show, nije namijenjen tehničkoj edukaciji gledatelja niti promociji nekih posebnih gastronomskih vrijednosti. Njegov argument je odabir gostiju, ljudi koji imaju goleme sljedbe na društvenim mrežama, pokrivaju različite ciljane publike (putovanja, mame, tinejdžeri) i dovoljno su televizični da od svoje nespretnosti nad štednjacima naprave show. I koji se naprosto zafrkavaju dok pokušavaju kuhati.

konzum-ella-dvornik-1

U Konzumovim Kuhinjama svijeta povremeno se, ponajviše zahvaljujući energičnoj voditeljici Andrei Trgovčević “poznatijoj po degustaciji nego po pripremi jela” povremeno nešto i nauči. Food blogerica Ivana Perić Rabi u prvoj epizodi s Kristijanom Iličićem pokazuje dvije tehnike motanja springrollsa i rolanja sushija, dovoljno sporo i detaljno snimljeno da gledatelji mogu vježbati u realnom vremenu, i s dovoljno problema i grešaka da servira i korisne troubleshooting savjete.  

Ella Dvornik objašnjava da je tajna tingula, starinskog splitskog jela od piletine, u većoj količini karameliziranog luka i obilnoj količini vina (“ljudi kažu da ide dec, al ne zvala se ja Ella Dvornik”). Inače, tingul se u emisiji našao zbog njenih prijatelja Engleza kojima ga redovito kuha. “Za njih je tingul egzotičan i obožavaju ga, zovu ga That Chicken Thing.” Mirsad Kadić svojih pola milijuna pratitelja na TikToku vjerojatno nije razočarao pripremom zeljanice koju je cijelu pretvorio u skeč, dok će u idućoj epizodi koja stiže 29. rujna, svoj će sitcom potencijal pokazati Ivan Šarić. 

Sa simpatičnom voditeljicom koja blista na ekranu, činjenicom da svoje goste ne sputava grozomornim scenarijima kakve gledamo u televizijskim gastro natjecanjima i s dinamičnijom režijom, format Kuhinja svijeta mogao bi privući prilično masovnu publiku na internetu. Pa i dobro funkcionirati na komercijalnoj televiziji. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.