Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SIROVE STRASTI U rovinjskom Riju ručali smo fine oštrige, izvrstan tartar od tune i fenomenalni carpaccio od divlje orade

Rio je već godinama kultni restoran na rovinjskoj rivi. Zbog tri razloga. Prvo, hrana u Riju svježa je i ukusna. Drugo, ambijent je vibrantan, veseo i baš jako mediteranski. Treće, Davide Kmet, maitre d’ Rija, zasluženo je proglašen najboljim hrvatskim konobarom u izboru vodiča Gault-Millau.

Danas smo u Riju naručili isključivo sirovu hranu, jer nas je navečer čekalo dosta dramatično fine dining iskustvo. Ali sve što smo danas probali u Riju koji je, naravno, bio prepun jer sezona u Rovinju traje i traje, bilo je dramatično dobro.

Radi se zapravo o jednoj od najukusnijih kolekcija sirovih jela koju su nam bilo gdje na Jadranu donijeli više godina. Kamenice, kojima upravo počinje sezona, bile su mineralne i neobično punog tijela za rujan.

Davide Kmet i Radovanov Rio Cuvee

Tartar od svježe tune čist je u okusu ribe, precizno nasjeckan i neopterećen bilo kakvim suvišnim dodacima: češnjak i luk nemaju što tražiti u zaista svježoj sirovoj tuni. U ovaj tartar Rio je dodao sitno nasjeckanu svježu stabljiku celera.

Carpaccio od divlje orade obogaćen granny smith jabukom bio je fantastičan. Radi se o jednom od najfinijih ribljih carpaccia u Hrvatskoj.

Uz sirovu hranu iz mora pili smo šarmantni, svježi Radovanov cuvee, napravljen posebno za Rio, koji uz malvaziju sadrži desetak posto sauvignona. Rio je startao skromno. Danas je Rio nezaobilazna rovinjska gastronomska institucija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.