Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ova je hobotnica možda najpopularnije restoransko jelo u Zagrebu. Carpaccio je ne skida s jelovnika dulje od 10 godina

carpaccio-hobotnica

“Hobotnicu imamo od prvog dana. Jednom smo je nakratko izbacili ali toliko se gostiju žalilo da smo je odmah vratili. I od tada je neprekidno držimo na jelovniku i prodajemo u visokim nakladama,” pričao nam je danas vlasnik Carpaccia Vlado Lisak dok smo uživali u potpisnom jelu jednog od dva najomiljenija zagrebačka gradska restorana.

Carpacciova je hobotnica ultimativni primjer comfort fooda. Ona je savršeno mekana (konvektomat ili sous vide) puna mineralnog ali širokog, ugodnog okusa mora, mirisna po maslinovu ulju i nizu sredozemnih začina i servirana na pečenom povrću i kremastom, blago gratiniranom krumpiru.

Svi elementi Carpacciove hobotnice optimalan su restoranski mainstream, oplemenjen znanjem o kuhanju: krumpir je hrskavo kremast, emulzija nije premasna a češnjak se osjeti tek u tragovima, za razliku od slično pripremljenih hobotnica u Teslinoj ulici kod kojih češnjak kontaminira zrak sve od restoranskih terasa pa do Hrvatskog narodnog kazališta. Naposljetku, porcija je golema što većina Carpacciovih gostiju voli i poštuje.

Uz bestselersku smo hobotnicu pili klasični mišićavi Planetin Chardonnay iz 2019. godine. Za predjelo smo naručili tempuru od cvjetova tikvica punjenih bivoljom mozzarellom i jako fini carpaccio od tune sa sezamovim uljem.

Carpaccio od 1. rujna pa do danas prodaje oko osam kilograma vrganja dnevno, ali u četvrtak smo na ručak došli prerano, vrganji stižu predvečer. Dok smo završavali hobotnicu, konobar je gostima za susjednim stolom donio pladanj prekrasnih tamnocrvenih  fiorentina, suho odležanijh45 dana. Odmah smo odlučili da ćemo idući put naručiti tu moćni govedinu. 

Carpaccio je i danas, naravno, bio pun. I tako već jedanaest godina, od prosinca 2010. Svaki je komentar suvišan.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.