Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Marko Fakin počeo je proizvoditi i vina s položaja Bred, jednog od najboljih u Motovunskom vinogorju

fakin-bred-g

Marko Fakin, šampionski istarski vinar s nizom Decanterovih zlatnih medalja, nedavno je na društvenim mrežama objavio video berbe na Bredu. Bred je vinograd s cjelodnevnim suncem i fantastičnim pogledima na povijesni Motovun.

Gospodin Fakin na Bredu je posadio pomalo netipične sorte za svoj dosadašnji portfolio, uključujući cabernet sauvignon, syrah i crni pinot. No, ovogodišnja berba nije bila prva njegova na Bredu. Evo što o berbama na Bredu kaže sam Fakin.

“Od Breda bismo željeli stvoriti reprezentativno mjesto za sve koji nas posjećuju, ali prije nego što izađemo u javnost sa svim detaljima o projektu Bred, moram biti siguran da je taj položaj zaista superioran. Prvu berbu s položaja Monte Bred odradili smo još 2019. godine. Vino odležava u drvu. Uskoro ćemo ga buteljirati, pa će još par godina dozrijevati u buteljkama prije puštanja na tržište. Želio bih u podrumu imati najmanje pet berbi s tog položaja, da budem siguran kako ta lokacija uistinu može davati izvrsne rezultate. Želio bih imati kontrolu sljedivosti. Tek kad se ispune svi ti uvjeti, mogu reći Okej, sad idemo s Bredom. Osim toga, moramo pratiti rezultate svake pojedine sorte jer na Bredu imamo još oko dva i pol hektara nezasađenog zemljišta. Zasadit  ćemo, naravno, sorte koje se pokažu najboljima u ovom, recimo to tako, probnom razdoblju”.

Položaj Monte Bred nalazi se na oko 200 metara nadmorske visine. Na Bredu uvijek puše lagani povjetarac, tako da ondje nema bolesti koje napadaju lozu. Sunce obasjava Bred doslovno od izlaska do zalaska.  Tlo je jako karbonatno, s visokim postotkom fiziološki aktivnog vapna, što iziskuje pažljivi odabir podloge za vinovu lozu. Istodobno, dobro je humusno, s dovoljno organskih tvari.

Fakin na Bredu trenutno uzgaja tisuću čokota cabernet sauvignona, tisuću čokota merlota, četiristo čokota syraha i sto čokota crnog pinota. Pripremaju sadnice od cjepiva iz starog nasada terana, oko dvije tisuće loza. “Od novog vina očekujem jako puno, a trenutno o njemu znam jako malo. Ali volim izazove, pa ću učiniti sve da vino s Breda dovedem na najvišu moguću razinu,” kaže Marko Fakin.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.