Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SKANDAL U BORDEAUXU Vlasnici dviju slavnih vinarija optuženi su za namještanje klasifikacije u St. Emilionu

chateau-angelus

Vlasnici dviju uglednih bordoških vinarija mogli bi završiti u zatvoru u skandalu koji je potresao francusku vinsku industriju. Hubert de Boüard, vlasnik Château Angélusa i Philippe Castéja, vlasnik Château Trotte Vieille, optuženi su za navodno namještanje ulaska svojih i vinarija koje su konzultirali, u klasifikacijsku St.Emiliona i njihovo rangiranje kao Grand Cru Classé A i B kako bi neopravdano napuhali cijene vina. Za takva kaznena djela zakon propisuje do pet godina zatvora, a budu li osuđeni prilično je sigurno da će morati platiti 500 tisuća eura kazne. 

St. Emilion je bordoška apelacija na desnoj obali rijeke Dordogne, slavna po Chateau Cheval Blanc, Chateau Pavie, Chateau Ausone, Chateau Angels, vinarijama koje nose najviši status Premier grand cru classé A. Klasifikacija St. Emiliona ima tri razine: Premier grand cru classé A je najviša, slijede Premier grand cru classé B i Grand cru classé. Prva klasifikacija u St. Emilionu napravljena je 1955. godine.

hubert-bouard
Hubert de Boüard, vlasnik Chateau Angelusa (foto/Chateau Angelus)

Za razliku od Bordoške klasifikacije iz 1855. koja se odnosi na Medoc i Graves, lista za St. Emilion revidira se svakih desetak godina. Za proces je zadužen INAO, francuski Institut za porijeklo i kvalitetu. Klasifikacija je obnovljena 1969, 1986, 1996, 2006, i 2012. Iduća se očekuje 2022. što tajming ovog suđenja čini još zanimljivijim. 

Boüarda i Castéju kazneno su prijavili vlasnici tri bordoška chateaua, ogorčeni jer njihove vinarije nisu ušle u Grand Cru Classé, status koji donosi globalni tržišni prestiž i može značajno povisiti cijenu vina. 

Pravna bitka oko statusa vinarija u St.Emilionu traje od 2012. kada je INAO objavio zadnju klasifikaciju. Nju je uvelike odredio skandal koji je izbio šest godina ranije, kad su određivali klasifikaciju iz 2006. Te je godine status Premiers grands crus classés dobilo 15 vina, a Grands crus classés 46 vina. Četiri nezadovoljna vinara čija su vina ispala iz klasifikacije, tužili su vinare koji su donijeli odluku i sve je završilo nizom čudnih i zamršenih sudskih odluka.

Kad su sudovi klasifikaciju proglasili nevažećom, za berbe od 2006. do 2009. primijenjena je klasifikacija 1996. Što znači da su degradirana vina dobila natrag svoj prestižni status, ali su ga onda izgubile vinarije koje su tek ušle u klasifikaciju i onda su prosvjedovali njihovi vlasnici.  Stvar je na kraju 2008. presjekao  francuski Senat koji je odlučio da svi moraju ostati u klasifikaciji onako kako su uvršteni prije sporova. 

Da se skandali ne bi ponavljali, proces odlučivanja za klasifikaciju 2012. proveden je drugačije. INAO je u vinarije poslao inspekcije, angažirali su sommeliere za kušanja, sve neovisne profesionalce koji nisu imali veze sa St. Emilionom. Sindikat vinara St.Emiliona i Bordoška udruga vinara nisu imali pristup izboru, pozvani su stručnjaci iz Burgundije, Champagne, Provanse i doline Rhone.

O klasifikaciji je odlučila sedmočlana komisija. Ukinuto je ograničenje broja vinarija koje mogu biti uvrštene, a na tadašnjoj rang listi najviši status dobili su Chateau Angelus čiji je vlasnik sada optužen za namještanje, i Chateau Pavie. Već iduće godine, sve je ponovno završilo na sudu. Tri vinarije koje nisu ušle u klasifikaciju žalile su se bordoškom upravom sudu da je proces odlučivanja bio pun proceduralnih grešaka. Među tužiteljima je bio i Château La Tour du Pin Figeac koji se nije ni prijavio za klasifikaciju 2012. jer se bio spojio sa Cheval Blancom. 

Boüard i Castéja ovog su se tjedna  pojavili na sudu kako bi se izjasnili o optužbama. Obojica su imali moćne pozicije u INAO-ovoj komisiji koja je odlučila čija vina ulaze u Grand Cru Classé i kao takvi su, rečeno je na sudu, djelovali istodobno kao sudac i porota u sastavljanju regionalne rang liste.  

Tužiteljstvo tvrdi da su zloupotrijebili utjecaj kako bi osigurali prestižni status za svoje vinarije i svoje klijente. Riječ je o značajnom slučaju koji bi mogao imati ozbiljne posljedice za St. Emilion. Kako prenosi The Telegraph, odvjetnik tužitelja Eric Morain tvrdi da je sada na testu cijeli sustav rangiranja u St. Emilionu.

“Ovaj sustav potrošačima ne otkriva da kvaliteta vina na kušanju nosi samo 30 posto bodova za klasifikaciju,” rekao je. Sve ostalotemelji se na slavi chateaua, lobiranju i politici. “To je sustav koji prodaje brendove a ne grožđe i vino,” tvrdi odvjetnik.  

Boüard je u ponedjeljak sudu rekao da ni na koji način nije sudjelovao u zloporabama i da je u okviru INAO-a “poštovao pravila od početka do kraja.” Dodao je da se sve odluke o klasifikaciji donose jednoglasno, konsenzusom desetaka vinara.  

U klasifikaciji St. Emiliona trenutno je 18 Premiers grands crus classés i 64 Grands crus classés. Dvije slavne vinarije Chateaux Cheval Blanc i Auson, u srpnju su najavile da izlaze iz klasifikacije jer ona više nema veze s kvalitetom vina. Što će sve itekako utjecati na odluke koje će se donositi iduće godine. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.