Danas smo htjeli ručati u Tvornici pljeskavica Kosta, i dalje najboljoj zagrebačkoj roštiljarni Međutim, u podne u Tvornici pljeskavica Kosta u Savskoj nije bilo nikoga. Stolovi nisu bili postavljeni a na vratima je pisalo da rade od 15 do 22 sata, osim subotom kad radno vrijeme počinje u 12 sati.
Kosta sigurno nije skratio radno vrijeme jer nema dovoljno gostiju. Kosta je, naprotiv, stalno prepun: od kraja zadnjeg lockdowna dvaput ondje nismo uspjeli jesti jer nije bilo mjesta. Jedini poslovni razlog zbog kojeg Kosta radi samo jednu smjenu može biti nedostatak radne snage, bilo u sali, ili u kuhinji. Kosta se zapravo pridružio nizu hrvatskih restorana, barova i hotela u kojima nema tko raditi.
Ovog su ljeta dva najbolja restorana na šibensko-murterskom području uvela šestodnevni umjesto za ljeto uobičajenog sedmodnevnog radnog tjedna, kako bi osoblju omogućili bar jedan slobodan dan u neviđenoj gužvi koja je vladala Jadranom.
Na Kvarneru je hotel s oko 400 soba ovisio o radu samo četiri profesionalna kuhara. Ostalih šesnaest radnika u kuhinji bili su ili učenici ugostiteljskih škola ili amateri bez ikakvih formalnih znanja o kuhanju. I takva je ekipa morala hraniti oko sedam stotina ljudi dnevno.
Popularni zagrebački vinski bar i kafić Bastion također radi samo jednu smjenu, od 16 do 24. Dok je normalno radio Bastion je svako jutro bio prepun studenata s obližnjeg Pravnog fakulteta.
Manjak radnika u ugostiteljstvu više ne utječe samo na kvalitetu servisa i kuhanja, nego i na fizičke performanse pojedinih lokala i hotela.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.