Prije više od pola godine promijenili su se vlasnici zagrebačkog bistroa Beštija, smještenog odmah ispod Nava u Masarykovoj ulici. Bračni par s Hvara koji je pokrenuo Beštiju zamijenili su investitori iz svijeta sporta. Nova je Beštija radila vrlo kratko. Zatvorila se negdje u lipnju zbog građevinskih radova, da bi se ponovno otvorila prije sedam dana.
Novo izdanje Beštije zasad je work in progress: kuharski se tim tek okuplja. Vodit će ga Ljudevit Gabrić koji je radio u Noelu u timu Bruna Vokala. I osoblje u servisu netom je regrutirano.
U kuhinji nedostaju neki važni sastojci: kad smo uz glavno jelo tražili maslinovo ulje, iskreno su nam rekli da zasad imaju samo neko domaće ulje iz Omiša, koje se nije pokazalo baš najekspresivnijim.
Kuhanje također odaje dojam kao da je Beštija, sportskim jezikom rečeno, tek u fazi visinskih priprema uoči natjecanja. Njoki su nejednako rezani pa su se, logično, neki prekuhali, dok su drugi ispali al dente.
No, okusi obećavaju. Humus s pistcajama i sirom škripavcem bio je lijepo zemljast i elegantan. Panna cotta od šumskih gljiva fino je sezonsko bistronomsko predjelo. Surf and turf uvjerljivo je najambicioznije Beštijino jelo, koje se sastoji od mariniranog sporo pečenog ramsteka, koji je prije serviranja žešće zapečen, pa još od botarge, tune i hrskavog kiselog kupusa. Ovo je jelo blizu odličnom, ali bi ga trebalo urednije prezentirati i u manjim porcijama. Njoki s pestom od bosiljka i peršina bili su jako ukusni, ali mjestimično prekuhani.
Beštija ima dobre namjere i puno smisla za slaganje okusa. Kad se uhoda i dodatno profesionalizira, mogla bi postati jedan od najprivlačnijih zagrebačkih bistroa.
Izbor vina korektan je i pametan: uz ručak smo popili buteljku crnog Dalmatian Doga za 180 kuna.
Masarykova 13, Zagreb
HRANA 3/5 VINA 3/5 SERVIS 3/5 AMBIJENT -4/5
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.