Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Finci, najveći kavopije na svijetu, proizveli su prvu kavu iz laboratorija. Spremni su za masovnu proizvodnju

kava-lab

S desetak kilograma godišnje po glavi stanovnika, Finci piju najviše kave na svijetu. Zato se gotovo nitko nije iznenadio što su upravo finski znanstvenici uspjeli proizvesti prvu kavu iz laboratorija. Istraživanje ove posve nove proizvodnje vodi tamošnji Centar za tehnička istraživanja (VTT). Kavom se bave jer smatraju da je sadašnja proizvodnja u osjetljivim tropskim krajevima, u kombinaciji s eksploatacijom radnika i rastućom potražnjom – neodrživa.

Kavu su napravili u bioreaktoru. Voditelj istraživanja dr. Heiko Rischer vjeruje da je biotehnologija rješenje za probleme i neodržive prakse u proizvodnji mnogih vrsta poljoprivrednih proizvoda. Stanična poljoprivreda, kako nazivaju skup novih tehnologija laboratorijske proizvodnje hrane, štiti okoliš, ukida loše prakse i kupcima isporučuje bolju vrijednost za proizvod koji se ne razlikuje od standardnog.

U VTT centru tvrde da su prvi batchevi kave iz bioreaktora koje su ispržili i skuhali isti kao kava kakvu pijemo svaki dan. U bioreaktoru koriste mikrobe i biljne stanice da bi dobili nediferencirane stanice kave, biomasu koja se suši dok ne postane prah, zatim prži i koristi kao normalna kava.

Da bi skuhali i popili svoje prve kave iz bioreaktora, znanstvenici su morali dobili dozvolu etičkog povjerenstva svog centra koja nije stigla odmah, pa su prvu kavu nakon prženja morali vakumirati i pričekati s kušanjem.  Tjedan dana kasnije, na kušanje su pozvali stručnjake za kavu (panel profesionalnih kušača sudjelovao je i u razvoju kave u bioreaktoru) i svoje kolege. Kušali su dvije kave (light roast i dark roast) i jače pržena je prošla bolje.  

Budući da se proizvodnja kave u laboratoriju temelji na već postojećoj i testiranoj tehnologiji, Finci kažu da su praktički spremni svoju kavu staviti na tržište. Trenutno se sva kava iz finskog bioreaktora vodi kao eksperimentalna hrana i ne može se prodavati.

Zatražili su dozvolu od Američke uprave za hranu i lijekove, a u EU će je deklarirati u kategoriji Nove hrane, koju Europska komisija definira kao hranu koja se još ne konzumira u značajnijoj mjeri. Prema procjeni finskog tima, za četiri godine moguća je masovna proizvodnja laboratorijske kave. 

Foto/VTT Centar

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.