Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U zadnjih smo tjedan dan kod kuće popili bar pet boca Ferrarijeva Maximum Rosea, pjenušca koji predstavlja odličnu vrijednost za novac

ferrari-rose-g

Jučer ujutro u Martićevoj kupili smo još dvije boce Ferrarijeva Maximum Rosea. Još dvije znači da smo u zadnjih desetak dana kupili jedno šest buteljki ovog izvanrednog vina iz Trenta. Od kojih smo već pet popili.

Ferrari obitelji Lunelli spada među najuglednije proizvođače pjenušavih vina u Italiji, u rangu Ca del Bosco i Bellaviste iz Franciacorte, ali s nešto nižim cijenama. Ferrari se proizvodi tradicionalnom metodom. Nema, dakle, nikakve veze s proseccom, coca colom svjetskog vinarstva.

Ružičasti pjenušci i šampanjci načelno su frivolan žanr. Obitelj Krug nije se htjela upustiti u proizvodnji rosea sve do osamdesetih godina, jer su rose smatrali nedostojnim Krugove reputacije.

Pjenušavi rose ujedinjuje pregršt crvenog voća i puno mjehurića: idealno za plažu i ljetne večeri, ali ne i za ozbiljno kušanje vina. No, ima iznimaka. A Ferrarijev Maximum Rose radikalna je iznimka.

Uz puno crvenog voća, Ferrarijev Maximum Rose u bouquetu posjeduje i herbalno orašaste elemente, kao i miris brioša. Tekstura je lagano kremasta od trogodišnjeg odležavanja na kvascima, dok strukturom dominiraju žestoke kiseline. Okus je tek naizgled dominantno voćni, jer se kroz maline i jagode od početka do aftertastea provlači metalna mineralna crta, kako je to precizno uočio Wine Advocate.

Ferrari Maximum Rose, napravljen od 70 posto crnog pinota i 30 posto chardonnaya, ozbiljno je vino koje se može piti kao aperitiv, kao pratnja sushiju, plavoj i bijeloj pečenoj ili poširanoj ribi, velikim rakovima, ali i intenzivnim zrelim tvrdim sirevima. On predstavlja izvrsnu vrijednost za novac, jer za 190 kuna dobivate pjenušac koji se klasom i elegancijom može uspoređivati s većinom non vintage ružičastih šampanjaca.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.