Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Alain Ducasse u Parizu otvara jeftini veganski restoran Sapid, s cijenama do 14 eura

Alain Ducasse

Alain Ducasse u Parizu otvara novi restoran Sapid, za koji kaže da će biti “95 posto veganski”. Preostalih 5 posto bit će riblji umaci.  

Meni neće biti jedini odmak od francuske fine dining klasike. Sala će, najavljuje veliki francuski chef, biti uređena kao refektorij, s velikim komunalnim stolovima.  

Ducasse objašnjava da je odlučio otvoriti Sapid jer ga sve više brinu klimatske promjene, ali i zato što smatra da restoranska scena mora pratiti želje i nove navike gostiju. 

Po njegovu mišljenju, ljude sve manje zanimaju stereotipna fine dining iskustva fokusirana na meso i očekuju kreativno i osviješteno eksperimentiranje s povrćem i biljnim namirnicama. “Najveća promjena je pažnja koju danas poklanjamo boljoj prehrani,” tvrdi Ducasse koji kaže da će se u izboru namirnica za Sapid voditi činjenicom da su nam na raspolaganju sve oskudniji prirodni resursi.  

Ducasse od 90-tih na svojim menijima redovito ima veganska jela.  Na Sapidovom meniju će biti jela poput salate od rajčice i lubenice prelivene pralinama od lješnjaka ili bolognese od leće s mrkvom na pari. Veganska će biti i peciva, i deserti poput poširanih žutih bresaka s tofuom od konoplje. Cijene će biti pristupačnije nego u Ducasseovim ostalim restoranima, najskuplje jelo koštat će 14 eura.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.