Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U drugom nastavku preliminarnih pregleda ovogodišnjih berbi donosimo izvještaje iz Badelovih vinograda na Korlatu i i Daruvaru

korlat-vinograd-zalazak

Vina s Korlata iznad Benkovca najprodavanija su crna buteljirana vina u Hrvatskoj, a prema procjeni Dubravka Ćuka , glavnog Badelova enologa, grožđe na Korlatu, vinogradu koji je stalno izložen vjetrovima, u odličnom je stanju.

DUBRAVKO ĆUK, KORLAT, BADEL

Očekujemo uobičajeno visoku kvalitetu vina s Korlata

korlat-redovi
Korlat

Prosječne temperature tijekom mirovanja loze kretale su se oko uobičajenog nivoa od osam stupnjeva. Važno je naglasiti da smo u vremenskom razdoblju od 6. do 9. travnja imali djelovanje hladne fronte, gdje nam je prosječna noćna i jutarnja temperatura iznosila -2 stupnja. Sve je to rezultiralo kasnijim kretanjem vegetacije, 17. travnja što je odmak od sedam dana u usporedbi s 2020. godinom.

dubravko-cuk-badel
Glavni Badelov enolog Dubravko Ćuk

Cvatnja je počela 10. lipnja što je zakašnjenje od šest dana u usporedbi s 2020. Period od svibnja do rujna obilježen je iznimno sušnim razdobljem, bez ozbiljnijih oborina. Rezultat takvog vremena jest smanjena lisna masa i kasniji početak šaranja bobica, 27. srpnja.

Prva provedena mjerenja šećera, pH i ukupnih kiselina ukazuju na kasniju dinamiku dozrijevanja. Berbu smo počeli 7. rujna s merlotom. Ne dođe li u rujnu do težih vremenskih nepogoda koje bi utjecale na sadašnje odlično stanje grožđa, očekujemo visoku kvalitetu ovogodišnjih vina s Korlata.

DUBRAVKO ĆUK, BADEL, DARUVAR

U Daruvaru berba kasni. Nadamo se visokim prinosima i vrhunskom grožđu

vinogradi-daruvar

Vinogradarsku godinu u Daruvaru u periodu mirovanja vegetacije karakteriziraju prosječni vremenski uvjeti: temperature od oko pet stupnjeva i 50 litara kiše mjesečno. U travnju dolazi do produljenja hladnog razdoblja. Prosječna temperatura ne prelazi 9 stupnjeva, što uzrokuje produžetak mirovanja loze. Pupovi se nejednako otvaraju, porast loze znatno je usporen i neravnomjeran, što je prouzročilo desetodnevni zaostatak u vegetaciji.

Cvatnja je počela 20. lipnja što je također deset dana kasnije u usporedbi s prosjekom zadnjih nekoliko godina. U svibnju je palo jako puno kiše, oko 150 litara. Od lipnja do rujna bilo je vruće i sušno. Tijekom ljeta palo je samo tridesetak litara kiše mjesečno. Dozrijevanje grožđa počelo je oko 9. kolovoza, što je opet deset dana kasnije nego u normalnim okolnostima.

Berba u Daruvaru trebala bi početi 20. rujna. Očekujemo visoke prinose od oko 10 tona po hektaru. Bude li vrijeme lijepo, kvaliteta grožđa trebala bi biti odlična.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.