Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KONOBAR IZ MAKARSKE Moramo imati jedan slobodan dan tjedno za vrijeme sezone

makarska-konobar

Čitatelj Kulta Plave Kamenice danas nas je upozorio na nedavnu objavu na Facebook stranici Dnevna doza makarskog nereda. Naslovljen samo “Konobar iz Makarske”, podulji post detaljno je svjedočanstvo o eksploataciji ugostiteljskih i turističkih radnika tijekom turističkih sezona u Hrvatskoj.

Rad u dvostrukim i trostrukim smjenama, kršenje ugovornih odredbi o plaćama i slobodnim danima, smještanje sezonaca u podrume i garaže, poznati su ekscesi na jadranskoj obali tijekom turističke sezone. Riječ je o praksama jednako sramotnim kaopljačkanje turista prenapuhanim cijenama restorana i apartmana, koje će, ako ne nestanu, dugoročno uništiti šanse za ozbiljan turistički biznis u Dalmaciji.

O izrabljivanju radnika u sezoni u medijima se rjeđe piše nego primjerice o prevarama turista, ali riječ je o ključnoj temi za budućnost hrvatskog turizma. Kršenje prava stalnih zaposlenika i sezonaca uvelike je zaslužno  za današnji manjak radne snage u turizmu. U objavi na Faceooku, Dnevna doza makarskog nereda prenosi poruku koju im je neimenovani konobar iz Makarske proslao u inbox. 

“Nakon 20 godina rada u ovoj struci mogu samo reći da se nazovimo gazde danas loše odnose prema radnicima u ugostiteljstvu i još uvijek ne shvaćaju koliko im domaći radnici znače,” piše konobar, koji kaže da ne želi da se njegova struka omalovažava. “Postoje i slučajevi u gradu di se personal u sred sezone pokupio ća, kolektivno dao otkaz zbog odnosa prema radnicima. Mnogi od nas nisu niti otišli na plažu ovog lita. Radno vrime je dok ne padneš s nogu pa ako padneš onda ti se odbija od plaće. Ugovor o radu koji potpišeš je kao bajka jer nema tog slobodnog dana ni prava koja pišu u njemu.”

Konobar podsjeća da su se prije 20 godina kad je on počeo raditi, prava radnika više poštovala i da su se ona urušavala postupno do današnje eksploatacije. “Glavni problem je što malo koji poslodavac daje slobodan dan mada su po zakonu to dužni. Inspekcije ne rade svoj posal. Rad u sezoni se kod nekih poslodavaca u Makarskoj pretvara u robiju. Ne želim nikoga prozivati ali potreban je obavezan slobodan dan za sve sezonce. Vlasnici će zaposlit više ljudi, platit će sebi dan manje skijanja i svi će bit sretni,” piše konobar. Upozorava na primjer Austrije, gdje zimi na skijališta odlazi raditi značajan broj dalmatinskih konobara, u kojoj je “nezamislivio da radnik nema slobodan dan i plaćene prekovremene sate” . “Radit sezonu po 12 sati bez slobodnog dana nisu ni kmetovi prolazili,” piše opravdano ogorčeni konobar, “A danas o tome nitko ne govori već se to uzima pod normalno.”

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.