Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Danas smo u Vinodolu, u inače izvrsnoj mariniranoj skuši naišli na dvije deblje kosti dugačke barem dva centimetra. To se ne smije

skusa-file

Prije desetak dana Vinodol je na tjedni meni stavio izvrsnu mariniranu skušu. Za samo 65 kuna gost dobiva dva veća filea s puno povrća narezanog na julienne, u kiselo-slatkoj marinadi. Vinodolovu smo skušu prvi put probali prije desetak dana i bila je izvrsna, po okusu kao i po tehničkoj pripremi.

Današnja naša skuša, uz koju se odlično složio korčulanski pošip Merga Victa, bila je jednako fina, uz golemu tehničku pogrešku. Na gornjem, vratnom dijelu filea netko je zaboravio očistiti kosti. Neočišćene kosti bile su pokrivene kožom, pa ih nemo mogli vidjeti. Riječ je o kostima dugima dva do tri centimetra, koje nisu bile pretanke. Takve kosti mogu biti fizički opasne.

U ozbiljnim kuharskim školama učenike se uči da pincetom prođu kroz tkivo ribljeg filea i izvade svaku, pa i najmanju kost. Moramo priznati da dugo nismo naišli na kost poput ove Vinodolove, u filetiranoj ribi.

Svi, naravno, griješimo. Ali, važno je uspostaviti proceduru. Kao što kuhinja u salu ne smije pustiti neočišćene škampe, tako ne smije pustiti riblji file s dva centimetra dugom šiljatom kosti. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.