Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

NAPOKON Noma je dobila treću Michelinovu zvjezdicu

noma-tim

Osamnaest godina nakon otvorenja i više od desetljeća nakon što su mu to prognozirali, kopenhagenski restoran Noma chefa Renea Redzepija konacno je dobio treću Michelinovu zvjezdicu. Vijest je objavljena u najavi novog izdanja Michelinova vodiča za skandinavske zemlje. Drugi nordijski restoran s trećom zvjezdicom je Maaemo u Oslu.

Noma više od deset godina ima dvije zvjezdice. Četiri je puta proglašavana najboljim restoranom na svijetu u S.Pellegrinovu izboru World’s 50 Best Restaurants. Rene Redzepi je uz Ferrana Adriu najutjecajniji chef 21. stoljeća. 

Noma je bila glavni promotor Nove nordijske kuhinje kao ideologije apsolutnog vrednovanja mikroterroira i razvoja visoke kuhinje isključivo na lokalnim resursima bez obzira na njihova ograničenja.

Osim toga, Redzepi je u partnerstvu s dugogodišnjim šefom Nomina laboratorija Davidom Zilberom revitalizirao čitav niz arhaičnih i zaboravljenih tehnika i pripravaka poput posebnih fermentacija, garuma, korištenka svihndijelova životinja i biljki i slično. 

Noma je prije nekoliko godina promijenila lokaciju, odradila nekoliko uspješnih pop up izdanja u raznim dijelovima svijeta i potvrdila se kao trajna institucija globalne suvremene gastronomije. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

NAPOKON Noma je dobila treću Michelinovu zvjezdicu

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min