Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Burjine Stranice impresivna su slovenska kupaža malvazije i graševine s nešto rebule

burja-stranice-2018-FB

Zvuči paradoksalno: Primož Lavrenčič, jedan od najvažnijih slovenskih prirodnih vinara, svoje prestižno vino Stranice nazvano po istoimenom položaju, proizvodi od pretežno amblematskih hrvatskih sorti. Stranice se sastoje od 50 posto malvazije i 30 posto graševine, uz dodatak 20 posto rebule.

Okej, malvazija je prilično raširena u primorskim dijelovima Slovenije, a laški rizling (graševina) svojedobno je bio najpopularnija sorta jeruzalemsko-ormoškog vinogorja. Ali, danas su malvazija i graševina sinonimi za hrvatsku vinsku industriju.

burja-stranice-2018-ID

U Hrvatskoj, međutim, te dvije sorte još nitko nije kupažirao (barem ne komercijalno) a vlasnik Posestva Burja od njih je proizveo jedno od najimpresivnijih slovenskih bijelih vina koja smo probali zadnjih godina.

Stranice iz berbe 2018. gusto su, macerirano ali elegantno vino velikog tijela, čvrste strukture i kompleksnog bouqueta kojim dominiraju svježe i suhe marelice, svježe breskve i egzotični začinski elementi. Tekstura je bogata, s intenzivnim srednjim nepcem i dugim voćno-slanim završetkom. Stranice iz 2018. izvrsno su, mlado vino koje će se razvijati još desetak godina.

Gastropreporuka Tuna, losos, pastrva, vrganji i druge šumske gljive, pečena teletina, odležani tvrdi sirevi

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Burjine Stranice impresivna su slovenska kupaža malvazije i graševine s nešto rebule

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min