Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Smiju li gosti donositi svoju hranu u restoran? Naravno da ne smiju, ako je jasno da se radi o restoranu

Danas oko podneva na terasi Jellyfish in Space kraj zagrebačkog Kvatrića svjedočili smo pomalo neobičnom i prilično neugodnom prizoru. Tri djevojke, ruku punih škarnicala iz neke obližnje pekarnice, sjele su za visoki stol i počele jesti peciva i pizze.

Terasa je bila gotovo prazna. Konobar je došao poslije minutu ili dvije, baš dok su dame uživale u doručku, i uzeo njihovu narudžbu, mislimo da se radilo o kavama, pa ih je vrlo prostojno upozorio: “Nemojte se ljutiti, mi smo restoran. Kod nas se ne bi smjelo jesti ništa drugo osim naše hrane.” Konobar je otišao do šanka po kave, a djevojke su počele žestoko raspravljati o incidentu. Jedna je rekla da ne bi došle u Jellyfish da su znale da je to restoran.

Druga je glasno razmišljala hoće li do kraja pojesti trokut pizze ili će ga spremiti u torbicu, riskirajući da joj pizza zamasti torbicu. Treća je ustvrdila kako nigdje ne piše da je Jellyfish restoran. Prijateljica ju je upozorila na natpis Streetfood na fasadi ali se agresivna djevojka nije dala smesti. Konstatirala je da streetfood ne znači restoran, nego mjesto koje izdaje hranu za van. Zatim je raspalila po konobaru: “Ovo je bilo užasno nepristojno. Ovaj dečko je teška seljačina!” grmila je iživcirana gospođica s pecivom.

Pošto im je konobar donio kave i vratio se u unutrašnost Jellyfisha, dame su izvadile svoje zamotuljke i nastavile jesti. Jedna je rekla da uopće ne može piti kavu a da uz kavu ne jede neko pecivo. Zatim su nastavile ozloglašavati uistinu ljubaznog konobara. Ovaj mali prizor iz subotnjeg života tržnice Kvatrić postavlja dva pitanja.

Prvo, smiju li gosti konzumirati svoju hranu u restoranu. Tu je odgovor jasan: naravno da ne smiju. Drugo se pitanje, međutim, tiče identifikacije restoranskog prostora.

Jellyfisheva terasa danas nije izgledala kao restoranska terasa: ni na jednom stolu nije bilo jelovnika ni bilo kojeg elementa restoranske postave, pa je svaki prolaznik mogao zaključiti da se radi o kafiću. Nadalje, Jellyfish je cijelo ljeto radio kao kafić do pet, da bi hranu počeo posluživati tek predvečer. Gosti, dakle, definitivno ne smiju donositi svoji hranu u restoran, ali restoran mora jasno označiti da je riječ o prostoru za jelo a ne o kafiću.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.