Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Izumiteljica Happy Meala Yolanda Fernández de Cofiño, umrla je u Gvatemali u 87. godini

happy-meal

Yolanda Fernández de Cofiño, poznatija kao Doña Yoly, preminula je u ponedjeljak u Gvatemali u 87. godini. Gospođa Fernández de Cofiño izumila je jedan od najomiljenijih i najprodavanijih proizvoda u fast food industriji, McDonald’sov Happy Meal. Osim Happy Meala, prva je uvela dječji meni i proslave dječjih rođendana u McDonald’su. 

Kad je McDonald’s 1974. došao u Gvatemalu. Yolanda i njen suprug José María Cofiño među prvima su preuzeli franšizu. Yolanda je pohađala Sveučilište Hamburger, McDonald’sov edukacijski centar u Illinoisu gdje je naučila kako franšiza funkcionira, što je bilo presudno za njen kasniji uspjeh.

Razmišljajući kako povećati prihode u svom McDonald’su, Fernández de Cofiño je počela sama istraživati tržište i ponašanje gostiju. Uočila je da velik broj žena kupuje hambrugere u McDonald’su iako ih hamburgeri ne zanimaju. Kupovale su ih za svoju djecu. Sjele bi za stol i djeci davale samo male zalogaje, često ostavljajući po pola hamburgera ili raspravljajući s djecom kojima se umaci i prilozi nisu uvijek sviđali.

yolanda-mcdonalds

Yolanda je zaključila da bi McDonald’s značajno povećao prihode i vrijednost za kupce kada bi napravio dječje menije, a da bi ih humanizirala, odlučila je u njih dodati igračke. Svaki Ronald Meni, kako ga je Yolanda nazvala, sadržavao je mali burger ili cheeseburger, kasnije i male nuggetse, jedno piće, desert, umak i igračku.

McDonald’s je odmah shvatio koliko je Yolandina ideja komercijalna, doradio ju je, sastav menija prilagodio različitim tržištima i sve predao na brendiranje svom glavnom marketingašu Bobu Bernsteinu, koji je dizajnirao ikonografsku nasmijanu crvenu kutiju i predložio naziv Happy Meal.

Prvi Happy Meal testiran je u četiri američka grada 1979. godine, a nakon toga McDonald’s ga je lansirao u cijelom svijetu. Nakon senzacionalnog uspjeha Happy Meala, za što je Yolanda Fernández de Cofiño dobila sve moguće korporativne nagrade i puno novca, u Gvatemali je otvorila Kuću Ronalda McDonalda, jednu od najvažnijih nacionalnih humanitarnih organizacija za pomoć bolesnoj djeci. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.