Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Glenmorangie je otvorio novu destileriju Lighthouse, proizvodit će whisky od raži i kukuruza

glenmorangie-g

Glenmorangie, slavna škotska destilerija single malt whiskyja iz regije Highland, u petak je otvorila Lighthouse, eksperimentalnu destileriju koja ukazuje da Glenmorangie želi proširiti proizvodnju izvan single malta, javlja Decanter. Njihovi su novinari prvi bili u obilasku destilerije, efektne staklene zgrade koju je projektirao pariški studio Barthélémy Griño Architects.

Dr. Bill Lumsden, direktor proizvodnje u Glenmorangieu, koncept nove destilerije predložio je prije pet godina. Izgradnja je započela 2018. godine, ali ju je pandemija značajno usporila. 

glenmorangie-lighthouse

Škotski maltovi proizvode se isključivo od maltiranog ječma, koji Glenmorangie nabavlja većinom s lokalnih farmi u Highlandu. Sladovite i nesladovite žitarice poput pšenice i kukuruza (grain) koriste se za bazne alkohole koji se koriste u blendovima. 

Glenmorangie, osnovan 1843 a danas u vlasništvu luksuznog konglomerata LVMH, prije nekoliko se desetljeća fokusirao isključivo na single maltove (malt whiskyje iz jedne destilerije). 

U Lighthouse destilerijom počet će eksperimentirati s raži, koja je već dala dobre rezultate u manjoj obiteljskoj destileriji Arbikie u Angusu. Lumsden je u najavi otvorenja destilerije rekao da jako voli i pića u kojima se umjesto pšenice koristi kukuruz. “Kukuruz kukuruza daje ukusniji whisky s malo viskoznijom teksturom,” tvrdi Lumsden, “Prednost korištenja različitih žitarica je što možemo razvijati različite profile okusa, a to je često polazište za moje eksperimente.”

Osim što će u Lighthouse destileriji koristiti različite ulazne sastojke, Lumsden će imati i dva petmetarska kotla, najviša u Škotskoj, čija konstrukcija i sistem hlađenja omogućavaju proizvodnju vrlo elegantnih, gotovo floralnih whiskyja, piše Decanter. U novoj destileriji Glenmorangie će eksperimentirati i s kvascima, što je tipičnije za pivare nego za destilere whiskyja. Ovo je nova faza za Billa Lumsdena nakon njegove 27-godišnje karijere u Glenmorangieju.

Lumsden je poznat po uvođenju inovativnih i novih metoda u proizvodnju whiskyja, poput finiširanja u bačvama u kojima su odležavala druga pića poput vina i bourbona. Njegov rad na whiskyu od raži i kukuruza do daljnjeg je eksperimentalan, nove etikete neće se tako brzo naći u Glenmorangiejevu portfoliju. Ciljevi su postavljeni na idućih pet do deset godina. U čast otvorenju Lighthouse, Glenmorangie je izbacio ograničenu seriju 12 godina odležanog whiskyja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.