Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Toljev St. Heels iz 2020. vjerojatno je najozbiljniji rose na hrvatskom tržištu

tolj-rose-nova-boca

Hrvatski su vinari napokon masovnije prigrlili suhi rose blijedoružičate ili blijedonarančaste boje. Radi se o modernom provansalskom stilu koji je u zadnjih desetak godina razvalio svjetska tržišta, i čiji su najpoznatiji predstavnici Whispering Angel, Minuty i Miraval. Danas se u Hrvatskoj proizvodi barem desetak jako dobrih suhih i blijedih rosea uključujući Lagunin, Galićev i kutjevački Premium Rose.

U južnoj su se Hrvatskoj kao glavni proizvođači rosea nametnuli Frano Miloš sa Stagnumom R i Ernest Tolj sa St. Heels, moćnim, bogatim pelješkim vinima s jako puno voća.

tolj-st-heels-burgundy

Novom je berbom Ernest Tolj napravio dosta drastičan stilski zaokret. St. Heels iz 2020. napunjen u novu elegantnu bocu, vino je tek suzdržane voćnosti. Ono jest donekle puno aroma i okusa crvenog i crnog ljetnog voća, ali ti okusi i mirisi više nisu dominantni.

Novi St. Heels ima lako prepoznatljive citrusno-herbalne elemente koji ga čine višeslojnim i originalnim, kao i tvrdu strukturu ozbiljnog višegodišnjeg vina, koje ne bi trebalo plesati samo jedno ljeto. Gotovo brutalna struktura podsjeća zapravo na bolje berbe Miravala.

Vino je izrazito gastronomsko: pili smo ga uz bogate sireve, pršut, kulen, sushi, gusja jetra i pastu s kratko kuhanim umakom od šljivara i pečenih feferona; uz sva se ova jela odlično složilo. St. Heels iz 2020. trenutno je vjerojatno najambiciozniji rose na hrvatskom tržištu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.