Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sinoć smo večerali u Nebu: proslava prve Michelinove zvjezdice nije utjecala na preciznost kuhanja i servisa

“Gledajte, znam da ovdje radimo temeljitije i bolje nego u prethodnom restoranu, naprosto zato što sam u zadnjih godinu i pol dosta naučio,” rekao nam je jučer oko jedanaest navečer chef Deni Srdoč, kad smo ga pitali je li očekivao da će Nebo dobiti Michelinovi zvjezdicu.

Iz odgovora je jasno da ga zvjezdica nije iznenadila. Nebo spaja vrhunsko kuhanje s ekstenzivnom vinskom listom, vrlo dobrim servisom i jednim od najspektakularnijih ambijenata na sjevernom Jadranu. S druge strane, Nebo radi tek dva mjeseca, što je iznimno kratko razdoblje da bi se dobila zvjezdica.

Doduše, i rovinjski Agli Amici otvorio se prije dva mjeseca, ali njegov chef Emanuele Scarello velika je europska zvijezda, s dvije zvjezdice u svom originalnom restoranu u Udinama.

Profiteroli od žira

U svakom slučaju, sinoć se u Nebu slavilo. Kućni šampanjac, Bollingerov Special Cuvee, tekao je u potocima, osoblje je bilo vidljivo sretno i ponosno a sam gospodin Srdoč, također ponosan i sretan, gotovo da nije izlazio iz kuhinje jer očito nije želio izgubiti kontrolu ni nad jednim detaljem niu na jednom tanjuru. Kakva bi to, uostalom, bila slavljenička večera a da kuhanje bude šlampavo? 

Kuhanje je sinoć ustvari bilo besprijekorno, još uvjerljivije i izražajnije nego tijekom našeg prvog posjeta Nebu odmah poslije otvaranja restorana na najvišem katu riječkog Hilton Costabella Resorta.

Tarte od četiri vrste rajčice

Svako jelo u osmoslijednom meniju bilo je barem vrlo dobro, a neka su bila briljantna. To prije svega vrijedi za tarte od četiri vrste rajčica s kozjim, u Nebu napravljenom škripavcem, majonezom od timijana i prahom od kore rajčica. Ovo je Srdočevo jelo apoteoza kasnog ljeta.

Pohani file raže poslužen na palenti kuhanoj u morskim travama i na beurre blancu osvježenom salikornijom, plijenio je autoritetom klasične visoke kuhinje.

Sipa servirana na četiri vrste leće sa salatom od koromača i gustom majonezom od crnog češnjaka bila je mineralno slana s puno zemljastih okusa. . Sipa dolazi na stol zapakirana u atraktivni gel od od consommea od sipine glave.

Biftek škotskog brdskog goveda koje se uzgaja u Hrvatskoj, bio je savršeno pečen i optimalno žestok, a društvo mu je pravio oporo.slatki patlidžan s nekoliko dodataka, uključujući jako fine pinjole. 

Desert, uobičajeno slaba točka većine hrvatskih fine dining restorana, bio je senzacionalan. Sladoled od kiselog kruha, najbolji kojeg smo ove godine probali u Hrvatskoj, sjajno se složio s mariniranom smokvom, mousseom od smokve i parfaitom od skute.

nebo-desert

Uz ovu dugu i odličnu večeru pili smo, osim šampanjca, australski chardonnay Giant Steps, Jabouletov Condrieu i Testamentov šampionski Tribidrag iz magnuma . Moderna nacionalna kuhinja Denija Srdoča sinoć se doimala ozbiljno autoritativnom, bez ijedne važnije zamjerke.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.