Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MICHELIN HRVATSKA 2021. Agli Amici i Nebo bili su ziceri, zvjezdica za Alfred Keller posljedica je dugog ulaganja, dok je izostavljanje Cap Aurea teža pogreška

michelin-komentar

Hrvatska je restoranska industrija u novom Michelinovu vodiču prošla veoma dobro. Svi dosadašnji Michelinovi restorani zadržali su zvjezdice, a njima su se pridružila još tri na moru, što govori o bitnom pravcu suradnje Michelina i Hrvatske turističke zajednice.

Kad je riječ o novim Michelinovim zvjezdicama, Nebo Denija Srdoča i Agli Amici Emanuelea Scarella bili su nepogrešivi ziceri, čije smo zvjezdice , uostalom, bili najavili prije par tjedana.

Kad se, pak, radi o Alfredu Kelleru, fine dining restoranu lošinjskog luksuznog hotela Alhambra, riječ je o rezultatu petogodišnjeg ulaganja u gastronomski napredak i imidž tog restorana, što je kulminiralo ove godine čestim gostovanjem švicarskog chefa Christiana Kuchlera, koji je vodio restorane s dvije zvjezdice. Kašnjenje s uvrštavanjem pojednih zagrebačkih restorana očekivano je, no prilično smo  uvjereni da je Michelin nanio ozbiljnu nepravdu rovinjskom restoranu Cap Aureo i njegovu chefu Jeffreyu Velli.  Gospodin Vella i po gastronomskoj viziji i po kulinarskim tehnikama i po kvaliteti sastojaka zaslužuje barem jednu zvjezdicu.

Najmanje jednu zvjezdicu zaslužuje i zagrebački Nav Tvrtka Šakote koji jest  dobio izvrsnu recenziju za hranu, ali su inspektori vjerojatno procijenili da im je teško dodijeliti zvjezdicu restoranu bez formalnog servisa.  Zanimljivo je napomenuti da je i Esplanadin Zinfandel’s dobio zvjezdicu, ali zelenu, koja upućuje na ekološku orijentaciju restorana. Budući da je Zinfandel’s već godinama kandidat za pravu zvjezdicu, mislimo da se ovdje radi o kompromisnom rješenju do iduće godine.

Poznavajući dosadašnju Michelinovu geopolitičku logiku podjele zvjezdica u Hrvatskoj, valja pretpostaviti da će iduće godine na red za nove zvjezdice doći Zagreb i Dalmacija, jer su ove godine sve tri nove zvjezdice otišle na sjeverni Jadran, pri čemu je Rovinj postao jedini hrvstski grad s dva restorana sa zvjezdicama: uz Agli Amici tu je i Monte, prvi hrvatski Michelinov restoran.

No, daleko je najvažnije da je viši ešalon hrvatske gastronomije s ukupno deset zvjezdica pokazao kako naša restoranska industrija može biti upravo nevjerojatno vitalna i kreativna u apsolutno najgorim mogućim poslovnim okolnostima, obilježenima lockdownom u većem dijelu svijeta i potresom u Zagrebu. Gotovo smo sigurni da će u Michelinovu vodiču za 2022. Hrvatska imati 14 do 15 zvjezdica.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.