Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POVRATAK DJEČJEG RADA McDonald’su nedostaje toliko radnika da u Americi zapošljava 14-godišnjake

mcdonalds-djeca

Društvenim mrežama već neko vrijeme kruže fotografije oglasa za koje smo mislili da u našem vremenu više nisu mogući. Na McDonald’sovim lokalima u nekim dijelovima Sjedinjenih Država posao nude tinejdžerima, točnije četrnaestogodišnjacima i petnaestogodišnjacima. “Hej roditelji, imate li klince od 14 ili 15 godina? Trebaju li posao? Zaposlit ćemo ih. Zatražite prijavu” piše na izlogu jednog McDonald’sa u Oregonu. Voditelji McDonald’sovih restorana kažu da lanac u 40 godina nije imao tolikih problema s radnom snagom. Kažu i da im se zapošljavanje vrlo mladih radnika pokazalo kao veliki dobitak.

“Oni imaju energije, radnu etiku, razumiju tehnologiju, brzo uče,” rekla je jedna McDonald’sova menadžerica za Business Insider. McDonald’s je radnike pokušao privući povećanjem minimalca na 15 dolara za sat ali nije uspjelo. Sada pokušavaju s tinejdžerima. Za rast u fast food lancima prijavljuje se sve manje ljudi, brzo odlaze, fluktuacije su stalne i ukupno im nedostaju tisuće ljudi.

Situaciju sigurno ne poboljšavaju izvještaji o rastu agresije gostiju prema zaposlenicima koji je nakon pandemije, čini se, eskalirao. Četrnaestogodišnjake i petnaestogodišnjake, tvrde u McDonald’su zapošljavaju isključivo na mjestima u kojima nisu u izravnom kontaktu s gostima. Mlađe 20-godišnjake već potsavljaju na menadžerske pozicije s plaćama od 50 tisuća dolara godišnje, dok 16-godišnjaci i 17-godišnjaci postaju voditelji lokala.  

“Toliko nam menadžera nedostaje da se ne možemo širiti na nove lokacije. Imamo dobre rezultate sa 16-godišnjacima i 17-godišnjacima li trebat će nam još godina ili dvije da ih educiramo za samostalno vođenje restorana,” reako je jedan od direktora McDonald’sa za Wall Street Journal.   

Zakoni o radu za maloljetnike razlikuju se od države do države, ali američko Ministarstvo rada odredilo je 14 godina kao minimalnu dob za poslove koji nisu u poljoprivredi. U dobi od 14 i 15 godina djeci je dopušteno raditi u restoranima i tvrtkama s brzim uslugama, a radno vrijeme i broj radnih sati tjedno regulirani su zakonom. 

Maloljetni radnici imaju pravo na isti minimalac kao i svi radnici. Neki stručnjaci koje citira Business Insider misle da je zapošljavanje tinejdžera pametna strategija za krizu radne snage u restoranima. Većina smatra da je riječ o prolaznom fenomenu, tranziciji do oporavka restoranske industrije. No drugi misle da se bazen radne snage za ugostiteljstvo trajno smanjuje. Poznati američki fast food lanac Chick-fil-A na jugu zemlje morao je zatvoriti neke lokale jer jednostavno nije imao tko raditi u njima. Fokusirali su se na dostavu. Isto su morali napraviti i neki McDonald’si na sjeveru SAD-a.

Od početka pandemije, radnici restoransku industriju napuštaju po rekordnim stopama. Prelaze na poslove s urednijim radnim vremenom, bolje plaćenima i, sve važnije, poslove u kojima se ne moraju baviti problematičnim kupcima.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.