Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Je li obnova Galeba najbesmislenija turistička investicija u Hrvatskoj?

Obnova Titova broda Galeb približava se završnoj fazi. Novi list izvješćuje da su radovi na čeličnoj konstrukciji broda pri kraju, a da su poslovi oko drvenih dijelova i restauracije namještaja u punom zamahu. Riječki gradonačelnik Marko Filipović izjavio je kako očekuje da se obnovljeni Galeb idućeg ljeta usidri na riječkim molovima.

Ovdje uopće ne želimo ulaziti u raspravu o povijesnoj ulozi, grijehovima i zaslugama Josipa Broza Tita. Ovaj portal definitivno nije mjesto za tu vrstu diskusija. Pitanje koje obnova Galeba zapravo postavlja sasvim je drukčije naravi . Ono glasi: Je li obnova Galeba najbesmislenija turistička investicija u Hrvatskoj.

Obnova Galeba košta oko 58 milijuna kuna. Velik dio, oko pola tog iznosa, dolazi iz Europske Unije. Osim što će funkcionirati kao muzej, Titov bi brod trebao imati restoran i druge ugostiteljske sadržaje, a spominje se i mogućnost organiziranja raznih festivala.

E sada, za koga je potrošeno šezdesetak milijuna kuna? Tko će posjećivati Galeb i zašto bi bilo tko želio posjetiti Galeb?  Tito je bio iznimno popularan prije više od 40 godina. Međutim, Tito nije preživio smrt; nije postao internacionalna ikona poput Che Guevare.

Tito je danas međunarodno uglavnom anoniman, osim u pojedinim zemljama Trećeg svijeta gdje i dalje postoje avenije s njegovim imenom. Golema većina njemačkih, austrijskih, čeških ili engleskih turista vjerojatno više nema pojma tko je bio Tito.

I zašto bi oni išli posjećivati neki stari, ne baš spektakularni brod pun memorabilija starog gospodina o kojem nemaju pojma, i koji u mnogočemu, osobito kad je riječ o međunarodnom kontekstu, naprosto nije nadrastao svoje vrijeme.

Iduće pitanje koje se logično postavlja glasi; zašto je Rijeka bez istraživanja tržišta o isplativosti obnove Galeba, potrošila više od 58 milijuna kuna na Titov brod? Zato, bojimo se, što su ljudi koji definiraju riječku turističku ponudu, beskrajno netalentirani za turizam.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.