Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NE BACAJTE NIŠTA Kuhate šalšu i ostala vam je puna zdjela kožica od rajčica? Osušite ih i napravite pahuljice i prah

zero-waste-rajcice-kozice

Rajčice su sada toliko fenomenalne da je šteta baciti ijedan njihov djelić. No, kuhate li šalšu neminovno ćete ostati s par nusproizvoda u kuhinji. Najveći nusproizvod su kožice od rajčice. Kad kuhamo šalšu, posebno za zimnicu, radimo s većim količinama rajčica. Što znači da uvijek ostanemo s brdom kožica nakon što rajčice ogulimo.

rajcice-umak-salsa

Dobra vijest je se kožice rajčica ne moraju baciti. Na njima obično ostane tanki sloj mesa i dovoljno vode da ih možete iskoristiti za barem dva pripravka. Prvo ih možete staviti na krpu i ostaviti nad dubokom posudom da se ocijede. Dobit ćete malo vode od rajčica, koju možete koristiti za sve od koktela do salata i upotpunjavanje ozbiljnih jela poput filea bijele ribe ili hladnih predjela. 

No ako su kožice rajčica za nešto idealne, to je dehidriranje. U njima je puno sunca, okusa i antioksidansa i dovoljno su čvrste da nakon sušenja dobijete koncentrat dobrote iz rajčice koji možete čuvati godinama i koristiti na pizzama, salatama, rižotima, varivima, u sendvičima, kao rub za meso, svugdje gdje u kratke zimske dane zatrebate malo kasnog ljeta. Postupak ne može biti jednostavniji.

kozice-suhe
rajcica-prah-3

Kožice rasporedite na veliki pleh prekriven papirom za pečenje, stavite u pećnicu zagrijanu na malo više od 90 stupnjeva, pustite da se suše dva do tri sata, izvadite, pustite da se ohlade i usitnite da dobijete pahuljice (pahuljice od rajčice možete pomiješati s malo pahuljica od čilija) ili ih sitno sameljite u mlincu za kavu ako želite prah. 

Stavite u čiste suhe staklenke i dobro zatvorite. Ako imate kućni dehidrator, još bolje. Ubacite ih u dehidrator, pazite uvijek da su u jednom sloju, i pričekajte da dobijete tanke tamnocrvene listiće. 

…ili ih ispržite

Za instant varijantu, u dublju tavu stavite maslinovo ulje, zagrijte, u vruće ulje ubacite kožice i pržite dok ne postanu hrskave. Ubacite ih u salatu. 

…ili smrznite

Kožice od rajčice uvijek možete ubaciti i u zamrzivač, s korama mrkve, ostacima celera, korabe, luka, stabljikama blitve i ostalim dijelovim povrća, pa od svega napraviti veganski demi-glace. Recept potražite OVDJE: 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.