Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

UVJETNO NE PREPORUČUJEMO Rio Mare pečena skuša u ekstradjevičanskom maslinovu ulju gotovo je jednako neutralna kao Rio Mare tuna

rio-mare-skusa-g

Danas smo u kvartovskom supermarketu prvi put vidjeli dugUljaste limenke s natipsom Grilled Mackerel (grilana skuša) i podnaslovom in extra virgin olive oil.  Pa smo je naravno odmah kupili, premda nismo veliki fanovi brenda Rio Mare koji proizvodi ovu skušu s grilla.

Rio Mare, čiji je osnivač Joseph Nissim umro preklani, jedan je od najznačajnijih taiijanskih prehrambenih brendova.  Tuna Rio Mare podjednako je popularna u Italiji i u svijetu a njihova pašteta od tune u 90-tim je godinama stvorila cijelu jednu novu kategoriju ribljih proizvoda: danas paštetu od tune proizvodi čak i Gavrilović.

Međutim, svi proizvodi iz portfolia Rio Mare dijele zajednički problem: oni jesu vrlo jestivi, ali su zapravo okusom neutralni. Oni su nešto poput Milke riblje industrije: Rio Mare baš svi mogu tolerirati, mnogi iskreno vole njihovu tunu, ali uglavnom zato što ona nema nikakve veze sa stvarnim okusom bilo koje vrste tune, osim možda albacorea. A i to je relativno.

Skuša, pak, nije i ne može neutralna. Skuša je riba prepoznatljvog, karakternog mirisa i okusa, koja katkad može prerasti u vrhunsku delikatesu. Velike atlantske skuše redovito se poslužuju u engleskim i američkim restoranima s Michelinovim zvjezdicama. Stoga smo se ponadali da je Rio Mare napokon na tržište pustio ribu s okusom i karakterom.

Čim smo otvorili limenku, naše su nade porasle do kuhinjskog plafona. Rio Mare grilana skuša miriše baš žestoko, dovoljno snažno da odvrati poneke kupce koji ne vole plavu ribu.

Međutim, pošto smo ocijedili ulje iz limenke, stavili veliki čvrsti file na tanjur i dodali samo par kapi vrhunske bjelice, pa sve to probali, ostali smo zapanjeni potpunim nedostatkom okusa. Skuša je imala lijepu, kompaktnu teksturu, ali kao da je netko iz nje isprao sav okus plave ribe i njenih masnoća.

Probajući na slijepo, Rio Mareova bi skuša zamalo mogla proći pod Rio Mareovu tunu. Mislili smo da je ulje preuzelo ribu, pa smo drugi file kušali bez bjelice. Rezultat je bio beznadežno isti: jaka aroma, dobra tekstura i gotovo nula okusa. Tako se, eto, i pečena skuša Rio Mare nedostatkom okusa pridružila svim ostalim proizvodima ove multinacionalke; riječ je očito o promišljenoj gastronomskoj poetici na kojoj počiva masovna popualrnost brenda Rio Mare.

Grilana skuša Rio Mare, koja košta 26 kuna za 120 grama, nije loša riblja konzerva. Ali, ona je potpuno bezokusna i bezizražajna, poput aerodromske glazbe.  Ako volite riblje koznerve koje nemaju baš jak tek po ribama, s ovom ćete skušom biti sretni i zadovoljni. Ako volite pravi okus masne plave ribe, Rio Mare Grilled Mackerel ostavit će vas ravnodušnim ili će vas razočarati.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.