Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Brda Home of Rebula Masterclass ponovno se potvrdio kao uvjerljivo najozbiljniji vinski događaj na ovim prostorima

rebula-3

Prije točno šest godina Marjan Simčič pokrenuo je masterclass posvećen rebuli u Brdima. Već prvo izdanje tog jedinstvenog vinskog događaja pokazalo je ambicioznost, serioznost, znanje i disciplinu, netipične za većinu sličnih manifestacija.

Brda Home of Rebula projekt je s dva jasno definirana cilja: širenja znanja o rebuli i njenom terroiru, i o međunarodne promocije rebule kao vrhunskog gastronomskog vina.

Ovogodišnja, četvrta edicija smotre o rebuli (lanjske je godine festival preskočen zbog pandemije) održana u četvrtak 26. kolovoza u Brdima, pokazala se jednako studioznom i značajnom kao i sve prethodne. Projekt Brda Home of Rebula uspješno je preživio pandemiju, a kvaliteta vina koja smo danas kušali čini nam se bitno višom nego prije pet godina.

rebula-4

Jutrošnji dio eventa koji se tradicionalno održava u lijepoj Vili Vipolže počeo je predavanjima o ampelografskim, ekonomsko-socijalnim , povijesnim i marketinškim mogućnostima rebule.

Izlaganje novinara i vinskog povjesničara Stefana Cosme činilo nam se posebno vrijednim zbog niza nepoznatih podataka o važnoj ulozi rebule u Brdima još od srednjeg vijeka pa do modernog doba.

Slijedio je čvrsto strukturirani tasting. Čvrsto strukturirani znači da je svaki vinar čija se rebula točila imao maksimalno sedam minuta da predstavi svoje vino. Poslije vinara, vina je opisivala i Master of Wine Caroline Gilby, stručnjakinja za terroire istočne i srednje Europe.

rebula-1

Kušanje, koje je trajalo oko dva sata, bilo je podijeljeno u tri kruga. U prvom su se krugu točila svježa mlađa vina, među kojima su nam najbolji dojam ostavili Dolfo i Zanut. U drugom su se krugu kušale zrele rebule: tu se osobito istakla Fojana Edija Simčiča iz 2018. godine, kao i Ščurekova Rebula Up iz iste berbe, premda su skoro sva vina u toj rundi bila veoma dobra.

Na kraju su na red došla vina s produljenim kontaktom s kožicom; dakle, jači macerati. Rebula Opoka Marjana Simčiča iz 2018. godine, bolno suha, opako mineralna a opet prepuna raskošnih slasnih okusa savršeno je vino, koje može dozrijevati dvadesetak godina. Ferdinadova Rebula Brutus iz 2016. godine ekspresivno je vino koje jako miriše po svježim i suhim marelicama, i prepuno je tanina.

Naposljetku, Kristian Keber istoimenog vinara, neobični je cuvee rebule, sauvignon verta i malvazije, koji je naizgled tehnički neispravan; vino je puno volatilne kiseline, a pH je viši od 3,8. Međutim, Keberov cuvee impresionirao nas je fantastično prirodnim okusima zrelih marelica i bresaka i gustom, gotovo baršunastom teksturom.

Poslije tastinga složili smo se s Marjanom Simčičem, koji je konstatirao kako je Keberov cuvee dokaz da se vina ne smiju ocjenjivati jedino analitičkim brojkama. Njegove brojke nisu baš sjajne, ali je vino svejedno izvrsno. Brda Home of Rebula uzoran je primjer kako dati dignitet i najbolji međunarodni i lokalni publicitet bilo kojoj ambicionoj vinskoj smotri.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.