Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dakle, nikad ni u jednoj hrvatskoj vinoteci nismo vidjeli takvu kolekciju vrhunskih bordeauxa kao u Acrobatovom Svijetu vina

acrobat-bordeaux-4

Na najvišoj polici staklene vitrine u sredini vinoteke Svijet vina na zagrebačkom Prisavlju, izložena su tri Petrusa iz vrhunskih berbi. Radi se o Petrusima iz 2000, 2005. i 2015. godine. Svijet vina u skladištu ima i Petrus iz 1995. Ne radi se o po jednoj boci Chateau Petrusa: trenutno brojno stanje iznosi 18 buteljki, a Svijet vina ovog ih je ljeta prodao već devet.

Budući da se maloprodajne cijene ovih Petrusa kreću između 84 i 103 tisuće kuna za bocu (cijene za ugostitelje su, naravno, niže) čini se da je Svijet vina ove godine napravio prilično dobar biznis s jednom od najtraženijih bordoških etiketa.

acrobat-bordeaux-1
acrobat-bordeaux-2

Chateau Petrus, merlot iz Pomerola, poslije Drugog svjetskog rata postao je najskuplje bordoško vino; njegove cijene katkad nadmašuje Le Pin, takoder iz Pomerola, koji bi za nekoliko mjeseci trebao stići na police Svijeta vina i u Acrobatove kataloge.

Osim Petrusa, u Svijetu vina jučer smo zatekli još nekoliko klasičnih bordeauxa iz vrhunskih berbi, poput Chateau Haut Briona iz 1989. godine i Chateau Latoura iz 2009. godine.

acrobat-bordeaux-3

Tu su još Margaux i Lafite mlađih godišta, zatim jedna kolekcija vina iz 2009. koju povezuje činjenica da ih je Robert Parker ocijenio s čistih 100 bodova, pa još nešto jeftinijih ali opet odličnih bordeauxa poput Lynch Bagesa i Pontet Caneta, također uz vrlo dobrih do odličnih berbi. Moramo priznati da baš nikad otkad se bavimo vinom ni u jednoj hrvatskoj vinoteci nismo vidjeli ovakvu zbirku briljantnih bordeauxa.

acrobat-bordeaux-6

Dino Kušen, 38-godišnji vlasnik tvrtke Acrobat i vinoteka Svijet vina (druga trgovina nalazi se u Staroj Vlaškoj) odlučio se fokusirati na distribuciju vrhunskih bordeauxa. Kušen će, naravno, i dalje uvozitii klasična vina iz drugih regija, od Billecart Salmonovih, preko Simčičevih do Gajinih.

Ali prvorazredni Bordeaux zauzima sve više mjesta u njegovom portfoliju. Kušen je ovog proljeća posjetio bordoški en primeur, obišao niz chateaua i upravo naručuje vina još desetak prestižnih proizvođača s Desne obale Bordeauxa. Riječ je o precizno definiranom, nišnom pristupu vinu koji se očigledno isplati i koji obogaćuje hrvatsko vinsko tržiste.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.