Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DRŽAVA Vinarija Galić mora vratiti novac iz EU fondova GALIĆ: Tri revizije dale su nam zeleno svjetlo

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nedavno je poništila odluke o odobrenju projekta izgradnje nove zgrade Vinarije Galić iz Kutjeva financiraog iz EU fondova. Agencija je odluku donijela na temelju preporuke Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF). Vinarija Galić kojoj je naloženo da vrati nešto više od 10 milijuna kuna, tako je postala prvi hrvatski korisnik EU fondova koji bi morao vratiti novac.

Državna agencija kao razlog za ovakvu odluku navodi to što je Vinarija Galić za jednog od podizvođača u gradnji uzela tvrtku koja je u vlasništvu sina vinarije. U Vinariji Galić, pak, kažu da su sve napravili po propisima i prošli tri temeljite kontrole u kojima nisu ustanovljene nikakve nepravilnosti. Problem je, tvrde, u tome što je vinarija građena 2016. prema propisima koji su tada bili na snazi, a država je odluku o poništenju donijela na temelju propisa uvedenih lani.

Praktički, tvrde u Vinariji Galić, žele ih kazniti za kršenje propisa koji u vrijeme gradnje vinarije uopće nisu bili na snazi. Zbog toga su se protiv odluke Agencije odlučili boriti pravno, u prvoj fazi žalbama koje su uputili Agenciji i Ministarstvu poljoprivrede. 

Kako piše Jutarnji.hr, Agencija za plaćanja u poljoprivredi tvrdi da je odluku protiv Vinarije Galić donijela na temelju pravilnika koji je bio na snazi od 2014 do 2018, kad se vinarija gradila. U Vinariji Galić, pak, tvrde da u tom pravilniku nigdje nije bilo odredbe o podizvođačima na koju se Agencija sada poziva. 

Agencija kaže da kad je odobravala projekt vinarije nije znala da je na projektu bila angažirana tvrtka u vlasništvu vlasnikova sina, ali i da je znala, nije morala upozoriti na nepravilnosti ako ih je bilo.  

Drugim riječima, Agencija nije bila u obvezi upozoriti korisnika da nešto radi protivno pravilniku. Iz Vinarije Galić odgovaraju kako je odluka Agencije kojom im je naložen povrat sredstava donesena temeljem novog Pravilnika zbog čega su uputili žalbu prema Agenciji i Ministarstvu poljoprivrede.

U Vinariji Galić naglašavaju kako su prošli tri revizije i sve su dale zeleno svjetlo njihovu projektu. Tek nakon toga OLAF je dao preporuke na kojima se temelji i noviji propis o podizvođačima. Riječ je navodno o paketu preporuka  koje većina članica EU nije usvojila,  a Hrvatska ih je usvojila dvije trećine i sada na temelju toga naknadno želi poništiti odluke vlastitih institucija.

Prema tvrdnjama jednog od konzultanata u gradnji nove Vinarije Galić OLAF-ova ocjen aje subjektivna i “u ovom je slučaju provjeravao ono što nije propisano natječajem, pravilnikom i drugim odredbama”. Za predstavnike Vinarije Galić riječ je o potezu koji  “predstavlja pravnu nesigurnost za sve korisnike sredstava, sadašnje, ali očito i bivše, a Vinariji sada prijeti nenadoknadiva šteta i zaustavljanje razvojnog procesa” i nastavit će braniti svoju poziciju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.