Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SRDAČNO PREPORUČUJEMO Zadružno ulje Konfin, iza kojeg stoji ugledna maslinarka Katja Gašparini, stiglo je u supermarkete

konfin

Jutros smo na policama Spara u Banjavčićevoj ulici ugledali bijelo crnu etiketu istarskog maslinova ulja Konfin. Prije dva tjedna bočice Konfina vidjeli smo i u Black Konzumu u Radničkoj. Konfin je, očito, ušao u široku distribuciju, što je sjajna vijest zbog dva razloga.

Prvo, ulje je izvrsno, s razmjerno visokom cijenom (oko 90 kuna za pola litre). Drugo, Konfin je jedinstveni zadružni projekt, koji predstavlja novi model proizvodnje i prodaje ulja u Istri. Konfin je pokrenut prije dvije i pol godine sa 66 članova, manjih uzgajivača maslina, koji nisu imali snage da samostalno izađu na tržište s vlastitim etiketama, brendiranjem i distribucijom.

konfin-katja-gasparini
Katja Gašparini

Znajući da u Istri ima vrlo mnogo kvalitativno orijentiranih maslinara koji ne mogu investirati u samostalni proizvod, Poljoprivredna zadruga maslinari Istre pokrenula je Konfin. Upraviteljica zadruge Katja Gašparini međunarodno je ugledna oleologinja, koja je godinama proizvodila ulja za porečku Lagunu. Prve smo Konfine probali 2019. Bilo su izvrsni, ali pomalo nevidljivi na tržištu.

vodnjan-dani-konfin

Sad, kad su ušli u širu distribuciju, vrijedno je razmisliti o obnovi modela visokokvalitetne zadružne proizvodnje u hrvatskim maslinicima i vinogradima.  Uostalom, neke od najboljih sjevernotalijanskih vinarija, poput Cantine Terlan, desetljećima uspješno funkcioniraju kao zadruge.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.