Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Volkswagen izbacio meso iz menzi, nema više čuvenog radničkog currywursta za doručak. Oglasio se i bivši kancelar

volkswagen-meso

Volkswagen godišnje proizvede više kobasica nego automobila. Još 1973. Volkswagen je odlučio da će sam proizvoditi kobasice i ketchup za svoje radnike. Od 2017. njihova tvornica proizvede oko 7 milijuna kobasica godišnje,(i oko 6 milijuna automobila godišnje).

U VW Kantini u Wolfsburgu, okupljanje radnika osam ujutro na doručku s currywurstom, tradicija koja je ušla i u njemačke pop pjesme. S vremenom su Volkswagenove kobasice postale toliko popularne da ih se moglo naći i u ponekom supermarketu. Kad je kompanija  2017. outsourcala proizvodnju curry umaka, to je izazvalo krizu.

Radnici su se žalili da je curry postao previše pikantan, da više nema isti okus. Glavni Volkswagenov kuhar Martin Cordes objašnjavao je da je curry umak, kao i ketchup, godinama proizvodio američki Mondelez, a kako su oni prestali s proizvodnjom umaka, Volkswagen je posao prebacio jednoj njemačkoj firmi koja umake radi po drugim recepturama. Zadnjih godina, Volkswagen proizvodi i veganske kobasice, no nedavna odluka Uprave izazvala je buru reakcije. Recept za kobasice nije se promijenio. Radnici su se morali prilagoditi novim pravilima, a Volkswagen novim navikama radnika. Danas uz klasične proizvodi i veganske kobasice.

Volkswagen je, međutim, nedavno odlučio potpuno izbaciti meso iz tvorničkih menzi. To je izazvalo živahnu javnu raspravu, u koju se uključio i bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder. “To se ne bi dogodilo sa sam ja u Nadzornom odboru,” ustvrdio je Schroeder na LinkedInu, s hashtagom #rettediecurrywurst (vratite currywurst). Bivši vođa njemačkih socijaldemokrata napisao je  da je vegetarijanska hrana dobra i da sam ima faze biljne prehrane, ali da nije ispravno ukidati currywurst, koji naziva “energetskom pločicu” za radnike. 

Volkswagen, pak, tvrdi da je meso iz 150 receptura za jela u svojim menzama, izbacio jer su radnici tražili alternativne vegetarijanske ili veganske jelovnike. Neki komentatori se pitaju zašto naprosto nisu dodali više veganskih i vegetarijanskih jela na jelovnike, jer ne mogu svi ljudi jesti samo povrće, posebno ne radnici u pogonima, a pitaju se i što će s ljudima koji su alergični na neke vrste povrća poput mahunarki. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.