Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ZAŠTO VOLIMO KLASIKE Ovih smo dana pili puno Kozlovićevih, Coronicinih i Matoševićevih osnovnih vina. Sva su jako dobra

vino-malvazija-istra-en-primeur-2017-kozlovic-santa-lucia

Prije skoro četvrt stoljeća Franko Kozlović, Ivica Matošević i Moreno Coronica stvorili su modernu istarsku vinsku industriju. Njih su trojica na različitim razinama, od ideologije do standardizacije žanrova, postavili temelje za današnje nacionalne i međunarodne uspjehe istarskih vina. Svi koji su došli kasnije, od Claia preko modernizirane Lagune i Damjanića do Motovun Boysa (Benvenuti, Fakin, Roxanich, Tomaz) svjesni su Matoševićevih, Kozlovićevih i Coronicinih zasluga za istarski vinski preporod.

Trojica začetnika istarske vinske scene danas proizvode niz ambicioznih vina. Kozlović za bijela vina dobiva platinaste medalje na Decanteru, a njegove Santa Lucie pokazuju veličanstveni potencijal istarskog terroira; Coronica je Gran Teranom definirao cijeli jedan žanr, a Matošević Grimaldama afirmira načelo cuveea kao preciznog iskaza terroira.

Ovih smo dana, međutim, popili ponešto njihovih vina iz baznih, jeftinih linija. I ostali smo prilično impresionirani visokom kvalietom i stilom tih “običnih” vina. U zagrebačkoj smo Tekki u utorak pili Coronicinu Malvaziju iz 2020. punjenu u magnum, koja je floralno-slano-mineralna s atraktivnim i neobično dugim aftertasteom za tako mlado vino.

Zatim smo u srijedu kod kuće otvorili Matoševićev sauvignon Neo iz berbe 2019.cs navojnim čepom i neonski zelenom etiketom, koji je prštao svježinom i zelenim mirisima kao da na boci piše 2020. Neo je toliko dobro sjeo na toplinski udar da smo popili buteljku za 45 minuta. U četvrtak smo, pak, u restoranu Asia na Novoj Vesi naišli na dvije otvorene, poluispijene boce Coronicine i Kozlovićeve bazne malvazije iz berbe 2018. Boce su bile otvorene prije najmanje 24 sata, pa smo ta vina kušali iz čiste radoznalosti.

Radoznalost se isplatila.

Coronicina Malvazija iz 2018. zadržala je slanost, mineralnost i svježinu ali se ugodno zaokružila, pa je postala bogatija i elegantnija od 2020. Kozlovićeva Malvazija iz 2018. sada ima jače bagremaste arome i seksi bademasto-gorki aftertaste, te je neusporedivo užitnija od njegovih posve mladih vina. Kozlović, Coronica i Matošević nisu samo najjači istarski vinski brendovi; oni i u posve osnovnim linijama proizvode vina vrijedna odležavanja, koja se ne raspadaju ni pošto provedu noć u polupraznoj boci.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.