Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Počeo je četvrti val. Evo zašto mislimo da sezona nije gotova

rovinj-anna-church

Hrvatska je u zadnja 24 sata zabilježila 381 novi slučaj zaraze. To je skoro dvostruko više nego prije dva tjedna. Prilično je očigledno da i u Hrvatskoj počinje četvrti val epidemije, što je i normalno s obzirom na golemi privremeni porast stanovništva, kao i na činjenicu da se u Dalmaciji nitko ne želi cijepiti.

Početak četvrtog vala bio je, dakle, samo pitanje vremena. Kao što je i pitanje spleta okolnosti hoće li Jadran već sutra na karti ECDC-a završiti u crvenom ili će se to dogoditi za dva tjedna. Prije godinu dana turistička je sezona prekinuta sredinom kolovoza, kad su se brojke počele udvostručivati. 

Postoje dosta snažni razlozi zašto, četvrtom valu usprkos, turistička sezona 2021. ne bi smjela završiti s Velikom gospom. Prvo i najvažnije: puno Europljana ima covid potvrde.  Naši gosti, dakle, mogu nastaviti putovati bez obzira na stanje zaraze u pojedinoj državi ili regiji.

Ovdje je bitno navesti španjolski primjer. Španjolska je cijelo ljeto u crvenom, ali španjolske turističke vlasti svejedno očekuju oko 60 posto turističkih rezultata iz 2019. godine, što govori o važnosti cijepljenja i covid potvrda za europsku turističku industriju.

Drugo, ljudi se privikavaju na suživot s virusom. Korona više ne izaziva paniku kao lani. Treće, u najbolje organiziranim i najdostupnijim hrvatskim turističkim područjima, Istri i Kvarneru, brojke su i dalje niske: Istra je danas zabilježila sedam novozaraženih a PGŽ četrnaest. Te brojke treba upravo barnumski reklamirati. I to svaki dan. Zbog ova tri razloga vjerujemo da će puna turistička sezona trajati još barem tridesetak dana, da bi zatim prerasla u uspješnu posezonu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.