Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Carpaccio u Poreču, Mano u Splitu, Theatrium na Hvaru, Franko u Dubrovniku? Vrijeme je da se vodeći zagrebački restorani presele na more

porec

Ovo je ljeto, kao što smo uostalom predvidjeli na proljeće, pokazalo zaista impresivnu vitalnost hrvatskog turizma, koji upravo potvrđuje da je najvažniji gospodarski sektor u Hrvatskoj. Međutim, hrvatski turizam pati od strateškog problema. Riječ je, naravno, o prosječnoj restoranskoj hrani.

Brojna su istraživanja pokazala da u Hrvatsku gotovo nitko ne putuje zbog gastronomije.Iznimka je, i to od ove sezone, jedino Rovinj, koji je uspio okupiti grupu vrhunskih restorana. Kako je to Rovinj postigao? Jednostavno. Doveo je Agli Amici iz Udina i Tekku iz Zagreba, pridružio ih Cap Aureu i Monteu i tako stvorio neodoljivi gastronomski lunapark.

i druge vodeće jadranske destinacije, a osobito njihove glavne hotelske kuće, trebale bi se ugledati na takvu praksu Rovinja i Maistre. Hrana u hrvatskim hotelima uglavnom je loša i dosadna, a pokušaji otvaranja fine dining restorana gotovo uvijek ispadnu nespretno.

Hotelima se zbog raznih razloga, od financijskih preko logističkih do kadrovskih, prilično teško baviti vrhunskim restoranskim biznisom, a još im je teže takve restorane brendirati. Stoga bi bilo racionalno da hotelske kuće za iduće ljeto pokušaju dovesti vrhunske zagrebačke restorane, koji u širenju na more vide svoj financijski interes.

Poreč, recimo, ovog ljeta bilježi izvrsne turističke rezultate, ali pati od manjka zaista vrhunskih restorana. Bilo bi sasvim logično da Valamar pokuša u Poreč dovesti Carpaccio, koji bi drastično unaprijedio lokalne profesionalne standarde i koji bi sasvim sigurno i u Poreču bio ekscentrično uspješan.

Split je veliki grad i vibrantno turističko središte koje od zatvaranja Paradigme pa do dolaska Hrvoja Zirojevića u Dvor, nije imao ni jedan fine dining restoran. Mano već godinama razmišlja o odlasku na more. Zašto se Mano u jednoj od svojih inkarnacija ne bi otvorio u Splitu, gdje bi mogao raditi cijelu godinu? 

Na Hvaru uopće nema fine dining restorana. Pop up verzija Theatriuma, s kombinacijom gastronomske bistronomije i prave visoke kuhinje učinila bi Hvar gastrodestinscijom. U centru Dubrovnika postoji niz loših i preskupih pizzerija: otvaranje Franko’s Pizze, u suradnji s nekom od lokalnih restoranskih ili hotelskih grupacija, moralo bi se pretvoriti u instantni uspjeh. I tako dalje, i tako dalje.

Ovo je ljeto pokazalo da bi vodeći zagrebački restorani trebali početi planirati otvaranja na Jadranu. Baš kao što su mnogi vodeći američki i svjetski restoranski brendovi već davno otvorili lokale u Las Vegasu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.