Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pere Ventura Tresor Gran Reserva primjer je jako dobre cave po dostupnoj cijeni

pere-ventura

Pere Ventura katalonski je brend pjenušavih vina, utemeljen prije manje od trideset godina. Sam Pere Ventura dolazi iz važne katalonske vinake obitelji. Njegov djed Josep Raventos smatra se jednim do utemeljitelja moderne industrije cave. A cava je, uz talijansku franciacortu, vjerojatno najznačajniji europski žanr tradicionalno proizvedenih pjenušavih vina izvan Champagne.

Pere Ventura privukao je pozornost svjetske vinske javnosti svojim luksuznim cavama koje se prodaju po cijenama od 40 do 100 eura, i koje na strožim globalnim ocjenjivanjima dobivaju više od 95 bodova. O nekim od Venturinih luskuznih cava pisali smo prošle jeseni.

Ovog smo ljeta pak u četiri dana popili četiri buteljke iz Venturine jeftinije linije Tresor. Cava koju smo tako brzo popili punim se imenom zove Tresor Gran Reserva, dolazi iz berbe 2017, a na kvascima je odležavala 36 mjeseci. Napravljena je od 60 posto xarel-loa (lokalno bijelo grožđe esencijalno za cavu) i 40 posto chardonnaya. Chardonnay je dijelomično fementiran u drvu.

Tresor Gran Reserva iz 2017. neobično je vino. S jedne strane, ono je jako svježe, mineralno i pije se ekstremno brzo i lako. S druge strane, ono je široko i kremasto, s nijansama citrusa, nektarina i slatkih jabuka, i s vrlo snažnim autolitičkim aromama koje ga definiraju i čine ga većim i moćnijim od 11,5 posto alkohola koliko piše na etiketi.

Zanimljivo je da ova cava zahtijeva hranu: poslije prve čaše želite bilo što jesti. Mi smo je probali s pistacijama, odležanim parmezanom, gusjim jetrima i mariniranim inćunima. U restoranu bismo Tresor Gran Reservu pili uz kamenice, kunjke, dagnje, sushi, pečenu bijelu ribu i pečene ili frigane glavonošce.

Pere Ventura Gran Reserva zapravo je veoma dobar gastronomski pjenušac, koji potrošače upoznaje s višim srednjim rangom cave za vrlo pristojnih 109 kuna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.