Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sigurnost hrane je postala udarna dnevna tema. Hrvatska pokreće EU kampanju

vino-supermarket

Europska uprava za sigurnost thrane (ESFA) pokrenula je novu kampanju #EUChooseSafeFood. Zbog posljedica slabijih kontrola tijekom pandemije, konfliktnih propisa i ograničenih kontrola lokalnih vlasti (u Hrvatskoj se primjerice, može izravno kontrolirati proizvođače hrane ali ne i distributere uvoznih proizvoda), povlačenja rizičnih proizvoda s polica trgovina postala su masovna.

Kampanja bi trebala podignuti svijest o sigurnosti hrane, znanstvenim podacima na kojima se temelje propisi i olakšati kupcima da donose informiranije odluke.  Kampanja obuhvaća alate za lakše dešifriranje deklaracija, razumijevanje aditiva, savjete o skladištenju svježehrane i slično. 

“Sistem sigurnosti hrane u EU svakom građaninu daje pravo da zna je li to što jede proizvedeno, prerađeno, pakirano, deklarirano i prodano na siguran način,” tvrdi ESFA. “Važan dio ovog sistema su neovisne recenzije znanstvenih podataka i studija za procjenu rizika hrane. Time osiguravamo da hrana na svim našim tržištima i u svim trgovinama bude sigurna.” Kampanja#EUChooseSafeFood organizirana je u suradnji devet članica EU: Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Latvije, Poljske, Portugala i Španjolske. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.