Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Uvijek kad ga probamo, sjetimo se da je Duvel možda najbolje netrapističko pivo na svijetu

duvel

Duvel je nastao u Belgiji prije skoro 150 godina. U antverpenskon dijalektu riječ Duvel znači Devil, dakle vrag. Duvel je dobio to ime prije stotinjak godina. U jednom se razdoblju zvao Victory Beer, u čast Prvom svjetskom ratu.

Duvel je jaki pale ale koji refermentira u boci. Proizvodi se s češkim i slovenskim hmeljom, uključujući laški golding, po kojem se zvalo najbolje pivo u povijesti bivše države.

Duvel je uistinu moćan: ima 8,5 posto alkohola i najbogatiju i najčvršću pjenu među svim komercijalnim pivima u Europi. Na vrh Duvelove debele pjene možete staviti kunu ili euro i novčići doista neće potonuti, nego će se neko vrijeme zadržati na pjeni. Duvel je općenito jedno od najboljih piva na svijetu.

Prvi smo ga put probali u veljači 1995. godine u baru na njujorškoj Grand Central Station i odmah smo se zaljubili u gustu teksturu, slatkoću alkohola i gorčinu hmelja. Kad upoznate Duvel, zaista ne možete piti Heineken ili slična piva, jer znate da to nisu piva. Zadnji smo ga put kušali danas popodne, jer smo ga ugledali na policama Black Konzuma u Radničkoj i odmah kupili nekoliko boca.

Duvel nije jeftin. Bočica od 0,33 košta 20 kuna. Ali zaista, ni uz najbolju volju ne možemo zamisliti bolje svijetlo pivo, ne računajući klasična trapistička piva poput Orvala.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.