Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bili smo na zoom prezentaciji velikog toskanskog vinara Bibija Graetza iz podruma Enotece Pinchiorri. Il Colore iz 2019. vrijedi između 98 i 100 bodova

Bibi Graetz spada među najneobičnije toskanske vinare. Njegov otac Gidon Graetz poznati je židovski švicarski kipar, koji se sa suprugom Norvežankom preselio u Toskanu u drugoj polovici 20. stoljeća: Graetzove velike metalne skulpture postavljene su na trgovima mnogih svjetskih metropola, od New Yorka do Berlina.

Bibi Graetz, švicarsko-norveški Toskanac, slijedio je očev put. Završio je čuvenu firentinsku Academiu D’Arte, kako bi se bavio modernim vizualnim umjetnostima. Onda je, krajem devedesetih istekla koncesija na vinograde oko dvorca Graetzovih roditelja podignutog u Fiesoleu blizu Firence. Fiesole je čuveni, prastari grad, kojeg su Etruščani osnovali prije otprilike tri tisuće godina. Fiesole je udaljen desetak kilometara od Firence.

Fiesole

Prije malo više od dvadeset godina Bibi Graetz, koji nije imao nikakvo stručno vinsko ni poljoprivredno obrazovanje, odlučio se baviti vinogradarstvom. Otkupio je dio vinograda oko dvorca, te je sklopio ugovore s nizom lokalnih vinogradara. Graetz je uvijek tražio najstarije vinograde, pa su mnoge od njegovih loza starije od osamdeset godina: Graetzov sustav uzgoja vinograda, koji je posve individualiziran, u vinarskom se žargonu naziva gardening.

Dvadeset godina kasnije Bibi Graetz proizvodi neka od najboljih toskanskih vina uopće: Colore se može potući s bilo kojim slavnim supertoskancem uključujući Sassicaiu i Solaiu. Zoom prezentacija, koja se održala u ponedjeljak 26. srpnja, organizirana je u povodu dvadesete berbe vinarije Graetz. Jubilarne je etikete dizajnirao sam Bibi Graetz: gospodinu Graetzu dizajn je ipak primarni posao.

Predstavljanje novih berbi najvažnijih Graetzovih vina održano je u legendarnom firentinskom restoranu Enoteca Pinchiorri, koji već cijelu vječnost drži tri Michelinove zvjezdice, i ima jedan od najboljih vinskih podruma u cijeloj Italiji.

Colore je najznačajnije vino Bibija Graetza. Colore se proizvodi od sangiovesea starog između 80 i 135 godina. U ranijim su berbama nešto značajniju ulogu imali colorino i canaiolo, koji je, međutim, u zadnjih nekoliko godišta svedeni na minimum. Colore iz 2019. s 14 posto alkohola, impozantno je vino presnažne koncentracije, masivnih zrelih tanina, kisele strukture, slatkog završetka, prepuno maraski, kupina, šljiva i neobičnih herbalnih elemenata. U bouquetu se uz crveno i crno voće naglašeno osjete cvjetni elementi, uključujući i ruže, što Colore iz 2019. čini ekspresivnim, originalnim i jako šarmantnim. Vrlo dugi aftertaste, pun ušećerenih maraski, crne čokolade i prodorne kiseline stvara završni dojam o jednom od najboljih toskanskih vina, koja smo probali unatrag pet ili šest godina. Colore iz 2019.godine vrijedi između 98 i 100 bodova, s tim da ćemo o stotki moći govoriti za pet ili šest godina, kad se Colore razvije.

Colore je skupo vino. Maloprodajne cijene variraju između 200 i 400 eura. Ali vrijedi taj novac. Ne samo zato što se puni u manje od deset tisuća butelja godišnje.

Testamatta je najpoznatije Graetzovo vino. Crna Testamatta koja se proizvodi isključivo od Sangiovesea, miriše na kupine, borovnice, crvene ribizle, višnje i trešnje. Na okusu je zasad voćno čokoladna, s laganim mineralnim pomakom, i s manje masivnim taninima od Colorea.

Testammata je ekspresivno ali komunikativno vino, koje se može piti već za dvije ili tri godine. Premda je deklarirano na 14 posto alkohola, kao i Colore, rekli bismo da je lakše i elegantnije. Testamatta je znatno jeftinija, košta oko sto eura. No, kad bismo morali birati, uvijek bismo odabrali Colore, jedno do velikih, klasičnih talijanskih vina bez oznaka DOC i DOCG. Nove berbe Colorea i Testamatte potvrdile su status Bibija Graetza kao jednog od najvažnijih toskanskih vinara. Colore, Testamattu i druga vina Bibija Graetza uvozi zagrebački Acrobat.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.