Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako je ritam zaraze naglo usporio i omogućio miran nastavak turističke sezone

slovenija-granica

Srijede su dani kad se gotovo redovito prijavljuje najviše novozaraženih. Evo kako je to izgledalo u srpnju. U srijedu 7. srpnja Stožer je objavio da je u prethodna 24 sata zabilježen 141 novi slučaj zaraze covidom 19. Sedam dana kasnije, u srijedu 14. srpnja Stožer je izvijestio o 155 novih slučajeva, što je desetpostotni  rast. Zatim je u srijedu 21. srpnja registriran 191 novi slučaj, što je nešto više od 20-postotnog rasta u usporedbi s prethodnom srijedom.

Epidemiolozi i liječnici počeli su glasno upozoravati da će se uskoro broj dnevnih zaraza udvostručiti. Jučer je, međutim, registrirano 198 novih slučajeva, što predstavlja najmanji tjedni rast u cijelom srpnju, uspoređujemo li sve srpanjske srijede kao dane s najvećim brojem zaraženih. Epidemija je u zadnjih sedam dana naglo usporila,

osim u ponedjeljak kad se objavljuju rezultati od nedjelje kad se najmanje testira. U ponedjeljak smo imali tridesetpostotni rast u usporedbi s prošlim ponedjeljkom, no radi se o malim brojkama: 27 prema 18. Čini se, dakle, da se ritam rasta zaraza dovoljno usporio da bi nam omogućio miran nastavak iznimno ispješne turističke sezone.

U Hrvatskoj danas boravi oko milijun turista (jučer ih je bilo točno 970 tisuća). Srpanj je u većini glavnih destinacija osim Dubrovnika i Splita, došao na 80 ili više posto rezultata u usporedbi s 2019. godinom, a kumulativni turistički prihod za cijelu godinu došao je na 62 posto od onog iz 2019, što je fenomenalno s obzirom na dugi proljetni lockdown. 

Miran nastavak sezone, čemu pomaže usporeni rast zaraze, trebao bi prema projekcijama Hrvatske narodne banke dovesti do 70 posto turističkih prihoda iz 2019. godine što je, opet prema HNB u, preduvjet za godišnji rast BDP-a od visokih 6,8 posto.

Postavlja se, naravno, pitanje kako to da se zaraza usporila baš koncem srpnja, dok istodobno austrijski mediji izvještavaju o 90 mladih Austrijanaca zaraženih na Zrću.

No, činjenica je da brojke stagniraju ili padaju i u susjednoj Sloveniji, i da smo lani imali sličan uzorak: sredinom kolovoza došli smo na oko 200 novozaraženih dnevno i u idućih nekoliko tjedana taj se broj nije naglo povećavao. A lani nitko nije bio cijepljen.

U svakom slučaju, čini se da hotelijeri, restorateri, vinari, proizvođači  hrane i svi drugi koji izravno ili neizravno žive od turizma, u prva dva tjedna kolovoza mogu ući s dosta optimizma.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.