Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U velikoj akciji Europola i Interpola otkrivene masovne prevare s hranom. Najgore je s vinom, votkom, medom i konjskim mesom

prevare-opson-europol

U nedavnoj zajedničkoj akciji Europola i Interpola otkrivena je lavina prevara s hranom u kojoj su kriminalci očito pokušavali iskoristitit pandemiju. Najviše prevara otkriveno je s vinima, žestokim pićima, medom i konjskim mesom. Zaplijenjeno je 1,7 milijuna litara pića, 51 tona lažnog meda napravljenog od šećernog i kukuruznog sirupa.  

Koordinirana operacija kodnog naziva OPSON 2020, deseta je ove vrste. Trajala je od prosinca 2020. do lipnja 2021., a u njoj su sudjelovali istražitelji i policija iz 72 zemlje, uključujući 26 članica EU.

“Prevare s hranom i dalje su veliki problem koji globalnoj prehrambenoj industriji donosi gubitke o doko 30 milijardi eura godišnje,” rekla je povodom objave izvještaja Ksenija Šimović, voditeljica komunikacija u Copa-Cogeci, europskom udruženju poljoprivrednika i poljoprivrednih zadruga. Europol je primijetio da je veći broj loših i lažiranih proizvoda u opskrbne lance ubačen tijekom pandemije.  

Među lažnim proizvodima koje je OPSON 2020 zaplijenio bili su i školjke koji nisu pogodne za prehranu ljudi. Uhićeno je osam osoba, pod istragom je bilo sedam tvrtki, oduzeto je 120.000 eura u gotovini, 25 vozila i 12 plovila.

„Najčešći načini prevare su hranom su pogrešno deklariranje (42 posto); zamjene, razrjeđenja, dodavanja ili uklanjanja u proizvodu (20 posto); nedopušteni tretman ili postupak proizvodnje (16 posto) i malverzacije s dokumentacijom (15 posto).

U OPSON 2020 zaplijenjeno je  47.660 litara lažnog viskija i 9550 litara krivotvorenog alkohola za proizvodnju alkoholnih pića. Utvrđeno je mnogo slučajeva korištenja bojila za pića, U Španjolskoj je uhićeno 14 osoba. U Italiji je petero ljudi osuđeno na kućni pritvor. Od alkoholnih pića najviše je prijevara s votkom i vinom, na trećem mjestu su porezne prijevare. Ciljana akcija za kontrolu vina i destilata provedena je u Belgiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Estoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Latviji, Litvi, Luksemburu, Nizozemskoj, Sjevernoj Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Španjolskoj i Škotskoj. Najčešća meta su, očekivano, proizvodi koji zbog oznaka zaštićenog porijekla i specifičnih oznaka kvalitete postižu više cijene na tržištu, u prosjeku 2.1 puta više u od proizvoda koji nemaju takve odznake. Druga meta su prerađeni, jer se u procesu prerade skuplji sastojci lako zamijene jefitnijima. Krivotvorenje alkoholnih pića istražitelje najviše brine zbog opasnosti po zdravlje kupaca. 

Posebna tema istraga bila je trgovina konjskim mesom, ciljano istražena u Belgiji, Hrvatskoj, Danskoj, Francuskoj, Irskoj, Italiji i Španjolskoj. Istraga je vođena u posebnoj paralelnoj akciji OPSON IX pod nadzorom Euoropola i povjerenstva Europske komisije za Zdravlje i sigurnost hrane. Rezultati ovih istraga doveli su do tri nove istrage u EU.

Glavni problem u pandemiji je bio dramatičan pad broja kontrola hrane i njihove temeljitosti, što je kriminalcima dalo šansu da jače izađu na tržište. Prevare s hranom postale su česta tema i u mediima (81 posto više članaka tijekom pandemije). Generalni problem ovih prevara jest da su tehnologija i efikasnost regulatora i policije uvijek jedan korak iza kriminalaca. Stanovite nade sada se polažu u blockchain tehnologiju koja bi omogućila puno veću sljedivost i nove vrste testova.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.