Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LJETO NA TREŠNJEVCI Landsky na čelu s Ivanom Mandarićem trenutno je najbolji koktel bar u Zagrebu

landsky-g

Prije četiri ili pet godina zagrebačka koktel scena doimala se jako entuzijastičnom i međunarodno relevantnom. Dežman Minibar miješao je opake, moćne koktele svjetske klase, u Aperitivu je radila specijalna postrojba od čak sedam barmena, dok se u Timeu vikendima pilo i miksalo do duboko u noć. Od te vibrantna i ambiciozne scene nije ostalo gotovo ništa.

Najambiciozniji kokteli u Zagrebu danas se vjerojatno poslužuju u Noelu, zahvaljujući strahovito talentiranom Karlu Ferenčaku. No, Noel nije bar nego restoran s Michelinovom zvjezdicom. Izakayini kokteli Marina Karinje također su uzbudljivi i tehnički perfektni. A jedini zagrebački bar koji može konkurirati restoranskim koktelima jest Landsky na Trešnjevci, koji se relativno nedavno pojačao Ivanom Mandarićem, doajenom moderne hrvatske miksologije.

landsky-3

Gospodin Mandarić vratio se u Zagreb iz Rovinja, gdje je bio glavni barmen luksuznog hotela Grand Park. Landsky je pametno zamišljeni bar na Trešnjevci, na predzadnjoj tramvajskoj stanici prije Remize. A Trešnjevka je postala jedan od interesantnijih zagrebačkih ugostiteljskih kvartova, gdje je jako ugodno provoditi ljetna popodneva i večeri.

landsky-2

U subotnje vruće popodne u Landskyu smo popili četiri sjajna koktela: da smo imali više vremena i kondicije, popili bismo ih barem osam. Počeli smo s Last Word gorkom, aromatičnom i jakom kombinacijom gina i francuskog biljnog likera, kojoj je dodir slatkoće osigurala maraska iz kompota. Paloma se bazira na odležanoj tekili sa sirupom od agave, kojoj svježinu daju limeta i velika kriška crvenog grejpa, dok malo soli čini koktel pikantnim. Old Fashioned s rye bourbonom, muscovado šećerom i kućnim bitterima bio je doslovno briljantan: najefektnije piće lijenog dana stvorenog za koktele, dok se u Old Cubsnu plemeniti dvanaestgodišnji rum fino složio sa svježom mentom, bitterima i par kapi prosecca.

Jako je pametno i prijateljski da Landsky ne miješa samo kompleksne koktele: možete se osvježiti jednostavnim Italicus Spritzom ili Rossinijem od svježih jagoda. Landsky priprema dvadesetak stalnih koktela po cijena od 37 do 56 kuna (skoro svi su ispod 50), plus nekoliko posebnih koktel listi, poput trenutno aktualne kubanske, posvećene rumu. Landsky je definitvnoprebacio centar zagrebačke barske scene u kvart koji nije baš blizu centru grada. I to je njegov strateški doprinos zagrebačkom javnom životu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.