Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dosadašnji rezultati turističke sezone očekivano su odlični. Pravi test slijedi kad uđemo u crveno

turizam

Mediji su prepuni euforičnih izvještaja o dosad najjačem turističkom vikendu. Posebno je zanimljivo da je jučer na autoceste prema moru, na ulazu Lučko, ušlo više od 25 tisuća automobila, što je jednako kao prije dvije godine, te da se ukupni broj posjetitelja u srpnju približio na 80 posto u usporedbi s 2019. što zaista jest fenomenalno s obzirom na okolnosti.

U subotu niste mogli uključiti televizor a da ne naletite na vesele predstavnike brodarskih tvrtki i jadranskih aerodroma, koji su izvještavali o non stop trajektnim linijama i o dvije stotine letova dnevno. No sve se to moglo očekivati. Onaj čas kad se Europa počela cijepiti, bilo je jasno da će sezona u Hrvatskoj uspjeti.

Hrvatska je uz sve strukturalne nedostatke u državnoj turističkoj politici i operativne greške u  turističkoj i ugostiteljskoj industriji, jedna od vodećih europskih turističkih zemalja: hrvatski turizam, s obzirom na naše prirodne komparativne prednosti i geopolitičku  poziciju, naprosto  ništa ne može uništiti. Pravi stres test za ovogodišnju sezonu dogodit će se tek kad postanemo crveni na europskim korona kartama.

Uz sadašnji tempo rasta novozaraženih, i bez bilo kakvih stvarnih novih epidemioloških mjera (ove koje sutra stupaju na snagu čista su kozmetika) ECDC će Jadran proglasiti crvenom zonom ili idući četvrtak ili za dva tjedna. E sada, ako se turistička sezona nastavi na ovako visokim ili sličnim brojkama usprkos crvenoj oznaci, hrvatskom će se turizmu dogoditi posve nova kvalitativna situacija. 

Pokazat će se da turizam može uspješno funkcionirati i u kriznom okruženju. S obzirom na razmjerno velik broj cijepljenih u našim glavnim emitivnim destinacijama, ne bi bilo neobično da se sezona uspješno produži  i usprkos ulasku u crveno. Što, naravno, ne znači da ne bi trebali poduzeti sve što se može poduzeti da bismo izbjegli novi masovni val novozaraženih.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.