Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hoće li se najesen i u hrvatske restorane moći ući samo s covid potvrdom?

restoran-terasa-2

Sve više europskih zemalja uvodi pravilo prema kojem se u restorane može ulaziti samo s covid potvrdama, što u pojedinim članicama Europske Unije izaziva više ili manje žestoke prosvjede. U Hrvatskoj je, kako znamo, covid potvrda neophodna jedino za ulazak na masovne manifestacije, poput nogometniih utakmica i koncerata.

Nitko još ne spominje da bi se covid potvrda mogla tražiti i pri posjetu restoranu, što je i logično, jer vrhunac turističke sezone nije vrijeme za takve najave. Međutim, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović ovog su se tjedna složili da bi poslije sezone trebalo ukinuti sve epidemiološke mjere.

Valja pretpostaviti da nisu govorili napamet, pogotovo zato što je Plenković dodao kako se na internim sastancima već zalagao za ukidanje mjera najesen. Vlast, dakle, ozbiljno razmatra ukidanje restriktivnih mjera, što je mnoge razveselilo, jer to znači da više definitivno neće biti novih lockdowna .

Ali, kako ukinuti mjere u zemlji s manje od 50 posto cijepljenih a da se ne izazove nova masovna epidemija, s potencijalnim smrtonosnim posljedicama (ovdje je važno dodati da je samo pola starije populacije cijepljeno). Jedino vrlo širokom uporabom covid potvrda na svim mogućim, osobito zatvorenim površinama. Ovo zapravo znači da bi ukidanje mjera vrlo lako moglo dovesti do uvođenja covid potvrda i za restorane. Što je ipak bolje rješenje od novog lockdowna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.