Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POVIJESNO BLAGO U staroj vili grčke kraljevske obitelji pronađeno više od 4000 boca rijetkih vina i whiskyja, neke iz 19. stoljeća

tatoi

Palača Tatoi, udaljena petnaestak kilometara od Atene, bila je ljetna rezidencija grčke kraljevske obitelji sve do proglašenja republike. Raskošna zgrada na rubu šume napuštena je godinama, ali sada je obnavljaju kako bi je pretvorili u muzej i javni park. Tijekom obnove u dosad neistraženim podrumima otkriveno je pravo blago: više od 4000 boca zatvorenih u 235 sanduka, neke još iz 19. stoljeća.

U izjavi o ovom otkriću, grčka ministrica kulture Lisa Mendoni rekla je da je riječ o”nalazima od velike povijesne važnosti” i dodala da još 300 otvorenih sanduka potencijalno krije velika iznenađenja. 

tatoi-2

Alkoholno blago grčke kraljevske obitelji uključuje boce povijesne vrijednosti, koje su i u svom vremenu bile posebne. Boca s etiketom Tatoi, primjerice, ukazuje  na ekskluzivnu proizvodnju na kraljevskom imanju iako se još ne zna što je u tim bocama. U podrumu je pronađena porculanska boca Chivasa, koja je za europske kraljevske kuće izrađena povodom krunidbe kraljice Elizabete II. 2. lipnja 1953. godine. Grčka kraljevska obitelj bila je među osam tisuća uzvanika na krunidbi i tamo je mogla dobiti ovaj rijetki suvenir. Ostali su se vjerojatno morali zadovoljiti bocama Royal Salute whiskyja, koji su braća Chivas lansirala u čast novoj kraljici. Odabrali su whisky odležan 21 godinu, bog tradicionalnog kraljevskog pozdrava 21 topovskim hicem.  

tatoi-1

Među rijetkim vinima pronađenima u kolekciji grčke kraljevske obitelji su brojne su boce Château Margauxa, Château de Vincennesa i Château Rothschilda. Enolozi i drugi konzultanti koje je grčko ministarstvo pozvalo da se pobrinu za katalogizaciju boca, vjeruju da se mnoga pronađena vina još uvijek mogu piti iako su boravila u vrlo lošim uvjetima. 

Vinarija Achaia Clauss, jedna od najstarijih u Grčkoj, koju je 1861. u Patrasu osnovao Bavarac Gustav Clauss, prvi je partner ministarstva na čelu s Linom Mendoni za katalogizaciju i procjenu vina i destilata iz vile Tatoi. Zanimljivo je da je u sanducima vile pronađeno i dosta bezalkoholnih pića u limenkama koje datiraju mnogo ranije nego kad su se takvi proizvodi počeli uvoziti u Grčku.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.