Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto nam narančasta lista ne bi trebala upropastiti sezonu

restorani-turizam

Hrvatska je, kao što se moglo očekivati, došla u narančastu zonu na europskoj korona karti što je, kako se također moglo očekivati, izazvalo pregršt paničnih reakcija.

Pojedini hotelijeri tvrde da ćemo iz narančaste zone uskoro ući u crvenu, dok epidemiolozi zahtijevaju zabranu svih mogućih partyja, što faktički znači zatvaranje klubova na Jadranu.

Takve su reakcije opravdane s obzirom na lanjska iskustva kad je sezona završila sredinom kolovoza, pošto smo prešli brojku od 200 zaraženih na dan. Trenutno smo na 140 zaraženih, dakle prilično blizu. Međutim, okolnosti su se bitno promijenile.

Prvo i najvažnije, lani nije bilo cjepiva. Drugo, lani nije bilo covid potvrda. Treće, lani je globalna javnost bila senzibiliziranija na brojke nego ove godine; Velika Britanija ima više od 35 tisuća novih slučajeva dnevno, pa svejedno ide u potpuno otvaranje. I četvrto, lani su pojedine države predvođene Austrijom, prekinule sezonu u Hrvatskoj jer je saustrijska Vlada zahtijevala od svojih državljana da se hitno vrate iz Hrvatske.

Ovog je ljeta mnogošto drukčije. Covid potvrde omogućuju relativno sigurna putovanja neovisno o zelenoj, narančastoj pa čak i crvenoj zoni. Članice Unije ne bi smjele pozivati svoje građane da napuste pojedinu zemlju, jer su sve članice Unije prihvatile kriterije covid potvrda koji jamče stanovitu sigurnost. Jedino u slučaju radikalnog širenja zaraze kao u dijelovima Španjolske i Portugala, ti se kriteriji mogu ignorirati.

Stoga nam se čini da ulazak Hrvatske u narančastu zonu nije razlog za paniku. Jasno je da bi klubove i koncerte kao očigledne superširitelje virusa, trebalo staviti pod najstroži nadzor, po potrebi uključujući i zabrane. Ali, u Europi i Americi ima dovoljno ljudi koji su cijepljeni i koji žele putovati.

Stoga valja očekivati da će se sezona nastaviti neovisno od narančaste liste i prijetnje crvenom listom. Možda ne s jednako velikim brojkama kao, primjerice, u ovih dana prepunom Rovinju, ali s dovoljno gostiju da bismo ovo ljeto mogli ocijeniti profitabilnim.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.