Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prva žanrovska klasifikacija zagrebačkih slastičarni: nema ni jedne gastronomske

slasticarne

Prije četiri godine u Zagrebu su postojale tri gastronomske slastičarne; Time u Teslinoj koji je izrađivao najambicioznije i najljepše kolače koje je Zagreb ikad vidio, Mak na konac Petre Jelenić u Dukljaninovoj i Orijent u Maksimirskoj.

Danas u Zagrebu nema ni jedne gastronomske slastičarne jer se, očito, nije uspio pronaći poslovni model koji bi podržavao virtuzonost Roberta Hromalića ili beskompromisno prirodne i sezonske sastojke starog Orijenta.

Međutim, kvantitativno gledajući, zagrebačka slastičarska scena neprekidno raste. Zagrebačko slastičarstvo sada obilježavaju četiri grupe slatičarnica, a unutar svake grupe postoje značajne stilske i cjenovne razlike. Evo, dakle, prve žanrovsko-poslovne klasifikacije zagrebačkih slastičarni.

1. Starinske slastičarne

slasticarnica-ilica

Starinske slastičarne i danas posluju po sličnom modelu kao prije pedesetak godina. One pripremaju vrlo bazične kolače poput kremšnita, šamrolna, indijanera, krafni, baklava i jednostavnih torti, pa ih prodaju za smiješno mali novac. Kolači uglavnom koštaju šest do osam kuna. Te slastičarnice imaju veoma lojalnu i entuzijastičnu publku.

Najpoznatije su Maksimir u Maksimirskoj, Srebrnjak u Domjanićevoj i Ilica u Ilici kraj Britanskog trga. Ali, među starinske slastičarne spada i svakako i slastičarna Horak, koja je sasvim drukčija.

Slastičarna Horak originalno je otvorena 1929. godine u Preradovićevoj ulici. Poslije Drugoga svjetskog rata otvorila se na sadašnjoj lokaciji u Ilici. Slastičarna Horak dugo se godina smatrala jednom od najboljih u Hrvatskoj, dok se njenoj ekspozituri u centru nije dogodio neugodan incident od kojeg se brend Horak nikad nije posve oporavio. Slastičarna Horak danas peče uglavnom konvencionalne kolače; naglašeno je orijentirana prema svim mogućim proslavama. Naposljetku, među starinskim zagrebačkim slastičarnama razmjerno važnu ulogu igra Jakšić u Zvonimirovoj, koji priprema neke od najboljih savijača u gradu.

2. Lanci slastičarni

amelie

Među slastiačrskim lancima postoje značajne razlike u cijenama i uređenju slastičarnica. Vincek je naprosto konvencionalna slastičarnica s niskim cijenama i kvalitetom prilagođenom masovnoj potrošnji. S obzirom na osam lokacija, jasno je da je Vincek iznimno uspješan. Amelie i Torte i to funkcioniraju kao kafići slastičarne, s bitno višim cijenama od Vinceka. Orijent, koji zasad ima dvije lokacije, mogao bi krenuti u smjeru Torti i to i Amelie.

3. Torterie Macaron

torterie-macaron

Torterie Macaron, sa šest lokacija u Zagrebu i jednom u Zadru, žanr je za sebe. Torterie Macaron radi, naime, u shopping centrima, što se pokazalo dosta uspješnom poslovnom orijentacijom. Zanimljivo je da Torterie Macaron, premda je riječ o lancu, proizvodi neke od najukusnijih i sadržajem najkvalitetnijih zanatskih sladoleda u Hrvatskoj.

4. Autorske slastičarne

Ovdje je riječ o slastičarnama koje se bave individualiziranim pristupom kolačima, i koje još nisu prerasle u lance. Vidjet ćemo hoće li Sweet Lab ugledne Mirjane Špoljar, koji zasad funkcionira kao slastičarska škola, prerasti u slastičarnu.

Le Kolač, Petrova

le-kolac-easter-pack

Robert Hromalić u Petrovoj prodaje fine eclaire, izvrsne sladolede i još nekoliko zanimljivih proizvoda; Hromalićevi se kolači mogu kupiti i u Konzumu Black u Radničkoj i na još nekoliko lokacija u Zagrebu.

Jolie Petite Patisserie, Knežija 

jolie-petite-tartelette

Cafe slastičarna Ljupke Gojić i Mihaela Mikića izrađuje profesionalno vrlo korektne i atraktivne klasične francuske kolače.

Pierre, Ljubljanica

pierre

Pierre, nazvan po Pierreu Herméu, otvoren je prije samo godinu dana. Pierreov široki meni obuhvaća i najkonvencionalnije formate poput mađarica, išlera, kao i složenije, prilično lijepe deserte.

Piece of Cake, Petrova

piece-of-cake

Ova minijaturna slastičarna izrađuje neodoljive minijaturne princes krafne, odlične bohem kocke i više ukusnih torti, uključujući možda najfiniju zagrebačku verziju Sacherice.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.