Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Adrijin motovunski Teran iz 2019. odlično je crno vino za ljetne vrućine

teran-adria

Ljeti baš ne pijemo crno vino. Osobito u vrućim ljetima poput ovogodišnjeg. S druge strane, puno je jela koja zahtijevaju crno vino. Bifteci, pečeni losos, pečena tuna, srnetina, carpaccio, tartar biftek…lista se proteže sve do bolognesea, pojedinih vrsta pizze i veoma zrelih sireva.

Kako ujediniti ljetnu vrućinu, koja nije primjerena većini crnih vina, i gastronomska pravila, koja uz određena jela opravdano traže crna vina? Zapravo jednostavno. Potrebno je pronaći crno vino s puno svježine, voćnih okusa i aroma. Mladi terani idealan su primjer takvih vina. Teran je autohona istarska sorta s vrlo snažnim kiselinama, koje vinu jamči svježinu.

Mladi teran može se servirati ohlađen. Teran, uz prekrasnu sjajnu ljubičasto-crnu boju, koja je samo po sebi privlačna, sadrži jako puno aroma i okusa ljetnog voća, poput borovnica, kupina i brusnica. Mladi teran, u kojem se ne osjete utjecaji hrastovih bačvi i predugog odležavanja, perfektno funkcionira na visokim vanjskim temperaturama.

Istarski teran osobito dobro uspijeva u dvije mikroregije. Jedna je Zapadna Istra, a druga Motovunsko vinogorje. Adrijin Teran iz 2019. godine dolazi baš iz Motovuna, a proizvodi ga sam Marko Fakin, jedan od najnagrađivanijih istarskih i hrvatskih vinara koji svake godine dobiva zlatne medalje na Decanterovim Svjetskim nagradama, najvažnijem globalnom vinskom natjecanju.

adria-3

Adrijin Teran iz 2019. godine svjež je, iskričav, lako gasi žeđ, a istodobno je supstancijalan i prepun bogatih ljetnih voćnih okusa. Riječ je o jednom od najboljih ljetnih crnih vina na hrvatskom tržištu.

Osim Terana, gospodin Fakin za Adriju proizvodi i Malvaziju, koja ga je, uostalom, učinila međunarodno poznatim. Adria je brend vina koji se prodaje u Deliiicije trgovinama, a koji obuhvaća sve važne hrvatske regije: Adrijina vina iz Slavonije puni čuvena vinarija Iločki podrumi, vina iz južne Hrvatske dolaze iz provjerenih peljeških vinarija, dok vina iz Istre za Adriju puni čovjek sa statusom internacionalne zvijezde.

Adrijin Teran iz 2019. godine gastronomski je iznimno podatan. Prvo, tu su jednostavna ali zarazna jela poput friganih srdelica, pečenih skuša ili poširanih ili sirovih palamida. Zatim ga svakako treba kušati uz ljetni klasik, salatu niçoise, u kojoj glavnu ulogu igraju tuna, mahune, krumpir, jaja, inćuni i masline.

Adrijin Teran morao bi se dobro složiti i s popularnim pastama poput bolognesea i amatriciane, s pizzama s jačim nadjevima (pršut, panceta, bresaola) dok se bifteci, pljeskavice, janjeći i teleći kotleti podrazumijevaju. Naposljetku, vrijedi ga probati s vrlo tamnom čokoladom, od 70 posto naviše.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.