Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SRPANJSKA SENZACIJA U Hrvatskoj boravi više od 650 tisuća gostiju. Istra je na 80 posto u usporedbi s rekordnom 2019. godinom, a Kvarner na 77 posto

ceste-kolone-guzve-turizam

Ovaj je vikend definitivno potvrdio da se hrvatski  turizam vratio u velikom stilu. Barem u neke dijelove Hrvatske. Danas, naime, u Hrvatskoj boravi oko 650 tisuća turista, od toga čak 570 tisuća stranaca. U epidemijskim je okolnostima riječ o zaista fantastičnom rezultatu.

U usporebi s predepidemijskom 2019, Istra je već sada u srpnju došla do 80 posto rezultata: u Istri trenutno boravi oko 175 tisuća gostiju. Kvarner je još prekjučer objavio da je stigao na 77 posto rezultata u usporedbi s rekordnom 2019. godinom. Na Kvarneru boravi oko 130 tisuća turista. Sjevernojadranskim županijama počele su se približavati i Splitsko dalmatinska sa 120 tisuća, i zadarska sa 115 tisuća turista.

Naposljetku, ministrica turizma jučer je izjavila kako i Dubrovnik bilježi 68 posto bolje  rezultate nego lani, što je još uvijek malo u apsolutnim brojkama, ali daje razlog za optimizam.

Kad je riječ o gradovima, najpopularniji su Rovinj, Poreč, Medulin, Umag i Lošinj. Vir, naravno, ne možemo računati jer ondje nema hotela. Najviše je stranaca stiglo iz Njemačke, Slovenije, Češke, Austrije i Poljske. Ovo je vesela, optimistična strana druge godine hrvatskog epidemijskog turizma.

Međutim, Slobodna Dalmacija ovih je dana  objavila reportažu iz Makarske gdje turista baš i nema a hotelijeri su sretni s četrdesetpostotnom popunjenošću. I u takvim okolnostima, kad dio obale radi izvrsno, a dio jedva da radi, poslovi vezani uz turizam bilježe  procvat.

Iz jedne su nam velike tvrtke za distribuciju vina i jakih pića ovih dana doslovno rekli da im biznis leti u nebo, dok je vlasnik druge, također veoma afirmirane distributerske  kompanije, kazao kako posla ima toliko da i on sam mora raditi u skladištu i da su dosegli 97 posto prometa  iz 2019. godine.

Naravno, prerano je za bilo kakvu euforiju. Ključno pitanje sezone 2021. više ne glasi hoće li turisti doći, jer oni dolaze iz u sve većem broju, iz Njemačke i Slovenije, ali i iz Sjedinjenih Država. Ključno je pitanje može li sezona trajati dulje nego lani, kad je naprasno prekinuta odmah poslije 15. kolovoza.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.